Genel SağlıkHABERLER

KELLİK GENLERİNİZDE OLABİLİR! AMA KADERİNİZ OLMAK ZORUNDA DEĞİL…

Yaşlanma nedeni ile erkeklerin yaklaşık %50’sinde, kadınların ise yaklaşık %20’sinde saç dökülmesi yaşanır. Öte yandan saçlarınızın dökülüp dökülmeyeceği aslında asırlar önceden bellidir!

Alopesi; saç kaybının tıbbi olarak söyleniş şeklidir. Alopesi belirli bir hastalığa bağlı saç kaybı(kellik) demek değildir. Hangi sebebe bağlı olursa olsun alopesi sadece latince saç kaybı demektir…
Saç kaybı genetik nedenlerden tutunda ilaçlara bağlı olarak pek çok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Ama bugün için tıp dünyası çok iyi biliyor ki andogenetik alopesi (saç kaybı) hem kadında hem de erkek de saç kaybının(kelliğin) en sık sebebidir. Bu nedenle saç kaybını genel olarak iki ana başlıkta incelemek hiç de yanlış olmaz.
• Genetik nedenli saç kaybı
• Genetik dışı nedenlere bağlı saç kayıpları
Genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi yukarıda da belirttiğim gibi en sık rastlanan kellik nededir. Genetik nedene bağlı saç kayıpları genelde başın tepe kısmında başlayıp başın alt kısmına doğru ilerler. Saç dökülmesinin en sık rastlanan genetik nedeni de Latince dihidrotestosteron diye isimlendirilen erkeklik hormonudur. (kısa ismi ile DHT) Daha genel adı ile bildiğimiz erkeklik hormonu Testosteron vücudumuzda DHT olarak bulunur. Ancak DHT’nun erkeklik hormonu olması sizi yanıltmasın. Kadınlarda da az miktarda DHT hormonu bulunur. ( Testosteron, 5 alfa redüktaz enzimi ile DHT’den ayrılır) İşte bazı kimselerde genetik nedenlerden dolayı DHT hormonu saç köklerinin büyümesine engel olur. Sonucunda da saç kayıpları gözlenir. Genetik nedenli saç kayıpları bazen 30 yaş ve üzeri bazen de daha erkenden 20’li yaşlarda bile kendini gösterebilir.
çünkü kellik genetik olarak anne, babadan ya da her ikisinden miras kalabilir. DHT hormonu özellikle başta, taç şeklinde yer alan saçları ve orta ön bölgedeki saçları hedef alır.
öte yandan genetik nedenli saç dökülmesi 100’den fazla hastalığa işaret edebilir. Gerçekten de yüzden fazla hastalıkta saç kaybı ilk bulgu olarak karşımıza çıkabilir. Genetik dışı nedenlere bağlı saç kayıpları diye isimlendirdiğimiz bu grup hastanın mutlaka bir dermatolog tarafından değerlendirilip gerekirse detaylı inceleme ve ek branş hekimleri ile konsülte edilmesi gerekir.
Saçın biyolojisi ve saç hastalıklarına dair yeni araştırmalar maalesef ki tıbbi araştırmalar içinde çok büyük bir yer tutmamaktadır.
Neyse ki özellikle genetik nedenlere bağlı kelliğe karşı mücadelede teknolojinin sunduğu cihazların da yardımı ile son yıllarda geliştirilen modern saç ekim yöntemleri var. Kellik genlerinizde olabilir…Ama kaderiniz olmak zorunda değil…
20 yıl önce dünya genelinde yüzden az doktor saç ile ilgili araştırmalar yaparken son yıllarda bu sayı 5 katından fazla artış gösterdi. Her geçen gün artan sayıda araştırmacı saçın biyolojisi ile ilgili çalışmalar sunmakta…ve beklide saçın biyolojisini daha iyi tanıdıkça daha çok alopesi’li hastaya çözüm sunmak mümkün olacak.
Dr.Handan Yavuz Köksal