Genel SağlıkHABERLER

KARTAL KOŞUYOLU VE YEDİKULE’DE BAŞARILI AKCİĞER NAKİLLERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vücudumuzdaki her hücre işini yapabilmek için oksijene ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç temel solunum organımız olan akciğerler tarafından karşılanır. Akciğerler nefes aldığımızda havadaki oksijeni içeri, vücutta açığa çıkan karbondioksiti de dışarı taşır. Bu olayın sürekli olarak yapılması gerekir, çünkü organizma için çok önemli bir madde olan oksijenin vücutta herhangi bir deposu yoktur. Çeşitli nedenlerden dolayı hasar gören akciğerler bu döngüyü sağlayamazlar. Kişinin hayatını devam ettirebilmesi için, tedaviyle düzelemeyecek kadar ileri derecede hasar gören akciğerlerin yerine sağlıklı akciğer nakledilmesi gerekir. Akciğer nakli, en zor organ nakillerinden biridir ve saatler sürer. Bu ameliyatın yapılabilmesi için modern tıbbın tüm gereklerini yerine getirebilecek bir hastane ortamı ve bu konuda deneyimli bir doktor kadrosu gereklidir. Bu koşulları sağlayan, kalp ve göğüs hastalıklarında ülkemizin önde gelen hastanelerinden olan Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son günlerde ardışık akciğer nakilleri gerçekleştirildi. Yedikule EAH’de 3, Kartal Koşuyolu EAH’de de 3 nakil operasyonu yapıldı. Başarılı nakiller sonrasında Kartal Koşuyolu’daki 1 hasta taburcu olurken, Yedikule’de tedavileri devam eden hastalar taburcu olacakları günü bekliyor.

Dokucu: “Bağış Olmazsa Nakil de Olmaz”

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, akciğer nakilleri hakkında bilgi vermek için bugün (04.05.2012) Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH Başhekimi Prof. Dr. Sedat Altın ve akciğer nakillerinden sorumlu Doç. Dr. Adnan Sayar, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas EAH Başhekimi Doç. Dr. Ali Metin Esen ve akciğer nakillerinden sorumlu doktoru Doç. Dr. Cemal Asım Kutlu ile nakil yapılan hastalar katıldı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, toplantıda yaptığı konuşmada, akciğer naklinin, hastalığının son döneminde olan akciğer hastalarının kurtarılması için tek çare olduğunu, dolayısıyla naklin yapılmaması durumunda bu hastaların kaybedilmesinin kaçılmaz olduğunu belirtti. İki hastanede son bir yıl içerisinde 6 akciğer nakli gerçekleştirdiklerini ifade eden Dokucu, “Akciğer nakillerinin Türkiye şartlarında eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılıyor olması bizim için büyük önem arz ediyor. Akciğer naklinin yapılabildiği merkezler çok iyi bir takım ruhunun olduğu, çok iyi yoğun bakım imkanlarının olduğu ve mutlak suretle disiplinin bağlandığı bir yapıyı gerektirir.” dedi.

Dokucu, 2011 yılında Türkiye genelinde 1319 hastada beyin ölümü gerçekleştiğini ve bunlardan 343’ünün donör olduğunu, ancak bu rakamların çok düşük olduğunu söyledi.

Dokucu, “Yunanistan bu alanda Türkiye’den 3 kat, İspanya ise 12 kat donör üretebiliyor. Bizim hastalarımız kadavradan bağış donör bulamadıklarından dolayı, maalesef sessiz sedasız köşelerinde, yoğun bakımlarda kaybedilmekle karşı karşıya kalıyorlar.” diye konuştu.

Dokucu, akciğer nakli olmak için Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’de 10, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas EAH’de de 7 hastanın bekleme listesinde olduğunu bildirdi.

“Yeniden Doğmuş Gibiyim”

Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’de akciğer nakli gerçekleştirilen 28 yaşındaki Abdül Emrah Demirci, 1,5 ay önce akciğer nakli olduğunu belirterek, “Yeniden doğmuş gibiyim. Artık havayı ciğerlerimde hissedebiliyorum. Bugün taburcu olmam planlanıyor. Herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas EAH’de nakli gerçekleştirilen 37 yaşındaki Ali Özdemir de nakilden önce çok hasta olduğunu ifade ederek, “Ben yatağa bağlı, solunum cihazıyla nefes alıyordum. Allah’a çok şükür şimdi çok iyiyim. Tüm hastane ekibi bana çok iyi davrandı. Kendilerine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bağışlanan Organlarla Yedikule’de 3 Hastaya Akciğer Nakli Yapıldı

Avrupa yakasının tek göğüs hastalıkları hastanesi konumundaki Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Organ Nakli Merkezi’nde 3 başarılı akciğer nakli yapıldı. Nakiller, Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Sayar, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hüseyin Yıldırımoğlu, göğüs hastalıkları uzmanları Uzman Dr. Levent Dalar ve Uzman Dr. Nur Dilek Bakan, göğüs cerrahisi uzmanları Doç. Dr. Adalet Demir, Uzman Dr. Songül Büyükkale, Uzman Dr. Serda Kanbur, Uzman Dr. Özgür İşgörücü, anestezi ve reanimasyon uzmanları Uzman Dr. Zeynep Nilgün Ulukol, Uzman Dr. Hayriye Nur Solmazer, Uzman Dr. Nurgül Pekdemir Bilgin, Uzman Dr. Betül Polat Akdemir’den kurulu ekip tarafından gerçekleştirildi.

Yedikule’de gerçekleşen ilk nakilde, “amfizem” tanısı konan 28 yaşındaki Abdül Emrah Demirci’ye, 44 yaşındaki erkek donörden alınan sol akciğer nakledildi. 3 yıldır solunum sıkıntısı yaşayan ve son altı aydır tek başına fiziksel ihtiyaçlarını gideremeyen Demirci, Eylül 2011 tarihinden itibaren Yedikule EAH Organ Nakli Merkezi tarafından takip ediliyordu. 14 Mart 2012 tarihinde tek taraflı sol akciğer nakli yapılan Demirci’nin önümüzdeki günlerde taburcu olması bekleniyor.

Yedikule’de gerçekleşen ikinci nakilde, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde beyin ölümü gerçekleşen 34 yaşındaki kadın donörden alınan sol akciğer, 2002 yılından bu yana “sarkoidoz” tanısıyla takip edilen 50 yaşındaki Nevruz Erdemir’e nakledildi. 4 yıldır ileri derecede solunum sıkıntısı yaşayan ve Ağustos 2011 tarihinden itibaren Yedikule EAH Organ Nakli Merkezi tarafından takip edilen Erdemir’e, 9 Nisan 2012 tarihinde tek taraflı sol akciğer nakli yapıldı. Organ Nakli Merkezi’nde takip edilen Erdemir’in bir ay içinde taburcu olması planlanıyor.

Yedikule’de gerçekleşen üçüncü nakilde, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen kadın donörden alınan akciğer, “amfizem” tanısıyla 2005 yılından bu yana oksijene bağımlı olarak yaşayan 59 yaşındaki Murat Cesim’e nakledildi. Birçok kez yoğun bakıma kaldırılan ve son 10 aydır noninvaziv mekanik ventilasyona (CPAP) bağımlı olan Cesim, 13 Ocak 2012 tarihinden itibaren Yedikule EAH Organ Nakli Merkezi tarafından takip ediliyordu. 14 Nisan 2012 tarihinde tek taraflı sağ akciğer nakli yapılan Cesim’in tedavisi Organ Nakli Merkezi’nin ara yoğun bakımında devam ediyor.

Kartal Koşuyolu EAH’deki İlk Akciğer Nakli Silikozis Hastasına Yapıldı

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki ilk akciğer nakli de 26 Mart 2012 tarihinde gerçekleşti. Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kafa travmasına bağlı beyin ölümü gerçekleşen donörden alınan sağ akciğer, “silikozis” hastası olan 37 yaşındaki Ali Özdemir’e nakledildi. Operasyon Doç. Dr. Cemal Asım Kutlu, Opr. Dr Erdal Taşçı, Opr. Dr. M. Ersin Çardak, Kalp-Damar Cerrahı Altuğ Tuncer, Anestezist Rezzan Acar ve Anestezist Tuncer Koçak tarafından gerçekleştirildi. Özdemir, tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.

Aynı hastanede bu yıl içinde acil bekleme listesinde olup acil akciğer nakli yapılan iki hasta ise hayatını kaybetti. Kaybedilen her iki hasta da tıbbi terminolojide terminal dönem olarak tarif edilen hastalığın son aşamasında olan hastalardı.

Yılda 7 Bin Kişi Organ Beklerken Ölüyor

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas EAH ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EAH’de gerçekleştirilen nakiller, yılda 7 bin civarında kişinin organ yetmezliğinden ve organ beklerken öldüğü ülkemizde organ bağışının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Tedavisi sadece organ nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından biri. Organ nakli bekleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor, uygun organ bulunamayan hastalar bu nedenle hayatlarını kaybediyor, ancak çeşitli nedenlerle yeteri kadar bağış yapılmıyor.

Herkesin bir yakını, eşi, çocuğu, anne-babası ya da kendisi bir gün nakil bekleyen bir hasta olabilir. Bağışlanacak her organla başka hayatlar kurtulabilir.

Bir hayat sona ererken başka bir hayatın kurtulmasını hangimiz istemeyiz?

Organ bağışında bulunalım, hayat kurtaralım.