Genel SağlıkHABERLER

KARNE TATİLİ ÖNCESİ AİLELERE ÖNERİLER

25 Ocak 2008 tarihinde başlayacak olan karne tatili öncesi aileler ve çocukları için heyecan dolu bekleyiş başladı. Karne günü kimi aileler için sevinç ve heyecan dolu iken; kimi aileler için ise kaygılı ve streslidir. Ancak unutulmamalıdır ki; yoğun bir çalışma ve okul dönemi sonrasında her çocuk karnesi nasıl olursa olsun tatili hak etmiştir.

Karnesinde zayıf getiren öğrencinin annesi ve babası tarafından azarlanması; kendisine ve ailesine olan güveninin sarsılmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda çocuğun başarısızlığına ve okuldan uzaklaşmasına da yol açacaktır. Sanılanın aksine, derslerinde başarısızlık gösteren öğrencilere verilen olumsuz tepkiler; çocukları ders çalışmaya yönlendirmek yerine, derslerinden soğumasına ve öğrenmeye daha da tepkili hale gelmesine yol açacaktır.

Çocukların getirdikleri başarılı yada başarısız karnelerine karşın verilmesini istedikleri tepki elbette olumlu olacaktır. Başarılı olan çocuğun ödüllendirilmesi onu daha da motive edecektir. Ancak başarısız olan çocukların cezalandırılması kaygılarını arttıracak, suçluluk duygusuna kapılmalarına neden olacak ve kendine olan güvenleri sarsılmış olacaktır.

Öncelikle unutulmamalıdır ki; her çocuğun algı düzeyi, zekası, öğrenme kapasitesi birbirinden farklıdır. Okuldaki başarısızlığın bir çok nedeni bulunmaktadır.

Öğrenme güçlüğü

Anne babanın beklentileri

Hiperaktivite

Algıdaki sorunlar

Öğretmenin tutumu

Öğretmenin yeterli öğretme yetilerine sahip olmaması

Ailedeki geçimsizlikler

Kardeş kıskançlığı

Ailedeki ekonomik durumlar

Dikkat eksikliği

Depresyon

Ailelere Karne Öncesi Öneriler:

Çocuğun karşısında değil onun yanında olduğunun hissettirilmelidir.

Başarısızlığının nedeninin araştırılması, gerekli durumlarda bir uzanmadan destek alınmalıdır.

Çocuğun; başarılı diğer yaşıtları ve kardeşleri ile karşılaştırılmaması gerekir.

Karne öncesi çocuğa karnenin nasıl geleceği ile ilgili olarak baskı uygulanmamalıdır. Çünkü bu durum çocukların yalan söylemesine neden olacaktır.

Sürekli olarak iyi karne beklendiğinin söylenmesi çocuk üzerinde stres yaratacaktır.

Karne sonucu ne olursa olsun çocuğun sevildiğinin hissettirilmesi ve dile getirilmesi gereklidir.

Karnesi çok başarılı olan çocuklara fazla ilgi gösterilmesi üzerindeki baskıyı arttıracağından dolayı kaygı yaratacaktır.

Tatildeki çocuğun dinlenmesi, kendine zaman ayırması ve hoşuna gidecek aktiviteler planlanması sağlanmalıdır.

Çocuğa tatilde aileleri tarafından zaman ayrılmalıdır.

Tatildeki çocuğa sürekli ders çalıştırılmasının yerine; kitap okumasının sağlanması ve çok yoğun olmayan bir program ile tekrar yapması sağlanmalıdır.

Ailelerin sene başından itibaren çocuklarının öğretmenleriyle kuracakları iletişim aslında çocukla kurulmuş bir ilişki olacaktır. Böylelikle aile, çocuğun durumundan karne öncesinde de haberdar olmuş olacak, karne aile ve çocuk için sürpriz olmaktan çıkacaktır.