KAPLICALAR DENETİMSİZ
Türkiye’de yılda yaklaşık 10 milyon insanın gittiği 3 bin kaplıcanın yalnız 300 tanesinin Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edildiği bildirildi.
Tokat İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Kadir Öğütçü, Türkiye’de kaplıca uzmanının yeterli sayıda olmadığına dikkat çekerek, vatandaşların da kaplıca hakkında fazla bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Op. Dr. Öğütçü, “Sıcaklığı yüksek derecedeki suya girmekle düşük derecedeki suya girmek aynı etkiyi yaptığı halde suyun sıcaklığı arttıkça yararının da fazla olacağı sanıldığı için hastalarımız yüksek ısıları tercih etmektedir. Ancak, yüksek sıcaklığa giren genç, yaşlı herkes biraz zaman geçtikten sonra solunum zorluğu çekmeye başlıyor” dedi.
Kaplıca havuzlarının temizliği konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğine işaret eden Op. Dr. Öğütçü, “Havuza giren bir kişi 30 milyon mikrop bırakmaktadır. Bu yüzden havuza girilmeden önce mutlaka banyo yapılması lazımdır. Şifalı sularda mikrop üremez gibi bir durum söz konusu değildir. Havuz sularının mutlaka temizlenmesi, klorlanması ve havuzun çevresinin temiz tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde şifa bulmaya giden vatandaşlarımızda çeşitli cilt hastalıkları ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Op. Dr. Kadir Öğütçü, romatizmal hastalıkları olan hastaların tercih ettiği kaplıcalara bilinçli gidilmesi gerektiğini, öncelikle kaplıcalara gitmeden önce kaplıcanın hangi hastalıklara iyi geldiğinin araştırılmasını önererek, bu konuda tercih yaparken kaplıcalarda olabilecek krizler ve rahatsızlıklara karşı içinde doktor kontrolü olan işletmelerin seçilmesi gerektiğini kaydetti.