Genel SağlıkHABERLER

KAPKAÇ NEDİR

Akdeniz Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sunar Birsöz kapkaç fobisi olan kişilerin kalabalık yerlere girmekten korktuklarını, yalnız başına sokağa çıkamadıklarını anlatarak, “Bu tür fobisi olanlar, strese dayanıksız, kolay paniğe kapılan, psikolojik ya da bedensel olarak güçsüz kişiler” dedi.

Bu tür bir fobiyle karşı karşıya bulunanlara sağduyulu olmalarını öneren Prof. Dr. Sunar Birsöz, “Şüphesiz dış dünyada bir takım tehlikeler var. Bunlardan bir tanesi de kapkaç olayı. İnsanlar öncelikle kendi emniyet tedbirlerini almalı ama devamlı bir tehlike gelecek endişesiyle yaşamamalılar” diye konuştu.

Psikiyatrist Prof. Birsöz, hangi tür insanların kapkaç yapabileceğini de şöyle anlattı:

“Bu tür insanlar, artık kaybedecek birşeyi kalmamış, değer yargılarını yitirmiş, büyük ihtimalle alkol ya da uyuşturucu madde bağımlılığı olan kişiler. İhtiyaç duydukları maddeyi elde etmek için her türlü davranışı göze almışlar. Çünkü bu tür insanların hayatında bütün değer yargıları kaybolmuş. Kapkaççının amacı, kolay yoldan para kazanmak, bu yolla elde ettiği parayla haz duyacağı maddeleri almaktır. Biz genellikle bu tip kişilere anti-sosyal kişiler diyoruz.”

Emniyet yetkilileri de, vatandaşları kapkaç olayına karşı uyararak, alınacak önlemleri şöyle sıraladılar: Yolda veya caddede yürürken, caddeye yakın olan taraftan mümkün olduğu kadar uzak durmalı, trafik akışının tersi yönde çanta taşınmalı.

Hava karardıktan sonra ıssız ara sokaklar yerine, ışıklı ana caddeler tercih edilmeli. Özellikle bayan sürücüler, araçlarına arkadan çarpan olursa çok dikkatli olmalı. Araç içinde tek başına iseler araçtan inmemeli, çarpan aracın plakasını ve şahsın eşgalini almaya çalışarak en yakın polis merkezine veya 155 Polis İmdat telefonuna bildirmeliler.

Trafiğin yoğun olduğu yerlerde trafik ışıklarında beklerken, çantalar ön veya arka koltuk yerine, mümkünse bagajda kilitlenmeli ya da sürücü kolduğunun altına gizlenmelidir.”