Genel SağlıkHABERLER

‘KABIZLIK VE İSHALİ ÖNEMSEYİN’

Kolon ve rektum hastalıklarının, hafif şiddette rahatsızlıklardan hayatı tehdit edici durumlara kadar ilerleyebildiği bildirildi.

Prof. Dr. Adil Baykan, genellikle 50 yaştan itibaren görülen sürekli kabızlık ve ishalin kalınbağırsak tümörlerinin en önemli belirtilerinden biri olduğunu kaydetti. Baykan, hastalıklı yakın aile bireyleri olanların yanısıra rahim, yumurtalık veya meme kanseri olan kadınların özellikle risk altında bulunduklarını belirterek, riski azaltmak için tarama testlerinin yaptırılması gerektiğini vurguladı.

Genel Cerrah Prof. Dr. Adil Baykan, ‘Türkiye’de kalınbağırsak tümörlerinin giderek artış gösterdiğini belirterek, “Ne var ki hastaların çoğu, bilgi eksikliği, ihmal, utanma gibi nedenlerle hekime geç başvurmaktadır” dedi.

Baykent Tıp Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Baykan, kabızlık ve ishalin kalınbağırsak tümörlerinin en önemli belirtileri olduğunu söyledi. Bu hastalıklarda erken teşhis ve tedavinin çoğu kez hayat kurtardığını anlatan Prof Dr. Baykan, şöyle konuştu:

TÜRKİYE’DE DE ARTIŞ GÖSTERDİ

“Kolon ve rektum hastalıkları, hafif şiddette rahatsızlıklardan hayatı tehdit edici durumlara kadar ilerleyebilir. Türkiye’de de kalınbağırsak tümörleri giderek artış göstermektedir. Ne var ki hastaların çoğu, bilgi eksikliği, ihmal, utanma gibi nedenlerle hekime geç başvurmaktadır.”

En önemli kalınbağırsak hastalığının kalınbağırsak ve rektum kanserleri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Baykan, tanı yöntemlerinin artması ve Türkiye’de beslenme alışkanlığının endüstriyel gıdalara kayması ile bu hastalıklarla daha sık karşılaştıklarını söyledi. Prof. Dr. Baykan, “Erken teşhis ve tedavi yöntemleri uygulanabildiği takdirde bu kanserler, tedaviden en çok yararlanılan iç organ kanserleridir. Hatta tarama testleri ile hastalık oluşmadan, oluşmuş ise daha belirtileri ortaya çıkmadan saptanabilmekte ve gerekli tedavi yapılarak tam şifa sağlanabilmektedir” dedi.

TARAMA TESTLERİ

Kalınbağırsak ve rektum kanserlerinin genellikle 50 yaştan itibaren sık görülmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Adil Baykan, “Hastalıklı anne, baba ve kardeş gibi yakın aile bireyleri olanlar, rahim, yumurtalık veya meme kanseri olan kadınlar, özellikle risk altında bulunanlardır” diye konuştu. Prof. Dr. Baykan, riski azaltmak için tarama testleri yaptırılması gerektiğini belirterek, “Az yağlı, az kırmızı etli, bol sebzeli, meyveli bir diyet uygulanmalı ve alkol, sigara alışkanlığından kurtulmaya çalışılmalıdır. Ayrıca bu kişiler, her gün 20-30 dakika hafif egzersizler yapmalıdır” dedi.