Genel SağlıkHABERLER

İNGİLTERE’DE SAĞLIK SKANDALLARI BİTMİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İngiltere’deki hastanelerde, iş bilmezlik, ihmal ve hastane enfeksiyonlarından dolayı her 10 hastadan 1’inin ciddi sağlık problemi yaşadığını bildirdi.

WHO raporunda, hastaneye yatırılan hastaların yüzde 10’unun sağlık durumunun, bilgisizlik, hijyen eksikliği, ilaçların yan etkileri, aletlerin eksik olması veya yanlış kullanımı gibi sebepler yüzünden daha da kötüleştiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporunda, bu olumsuzluklar nedeniyle ölüm ve sakat kalma oranının da arttığı kaydedildi. İngiliz hükümeti ise henüz WHO raporu ile ilgili yorum yapmadı.

İNGİLTERE’DE SAĞLIK PERSONELİ PROBLEMİ

Sağlık sistemiyle ilgili yoğun eleştiri alan ve sağlık personeli sıkıntısı çeken İngiltere’de, hemşirelerin bir bölümünün, düşük ücretler nedeniyle mesleği bırakabileceği bildirildi. Yapılan anketlerin sonucuna göre, hemşire, ebe ve sağlık memurlarının yüzde 80’i, düşük ücret aldığına inanıyor, yüzde 62’si ise yaptıkları mesleği bir başkasına tavsiye etmiyor.

Hemşirelerin üye olduğu Unison sendikasının başkanı Pete Lowe, hemşirelerin ücretlerinde iyileştirme yapılmaması halinde, çok sayıda hemşirenin meslekten ayrılabileceği uyarısında bulundu. Şu an görev yapan hemşirelerin yüzde 40’ının 10 yıl içinde emekliye ayrılacağını ifade eden Lowe, “Tek bir hemşireyi bile kaybetmeyi göze alamayız” diye konuştu.

Lowe ayrıca, hemşire açığının yurtdışından gelenlerle kapatılamayacağını, dünya genelinde personel sıkıntısı çekildiğini ve yabancı hemşirelerin dil problemi bulunduğunu söyledi.

29 HASTADA AYNI ALETLER KULLANILDI

İngiltere’nin Middlesbrough kentindeki General Hastanesi’nde, hayvanlardaki deli dana (BSE) hastalığının insanlarda görülen şekli olan Creutzfeld-Jacob hastalığını taşıyan bir kişinin beyin ameliyatında kullanılan aletlerle 29 hastanın daha ameliyat edildiği açıklandı.

19 Temmuz’da beyin ameliyatı geçiren hastanın Creutzfeld-Jacob hastası olduğunun 8 Ağustos’ta tespit edildiği kaydedildi. Yetkililer, ancak bu süre içinde 29 hastanın daha aynı aletlerle ameliyat edildiğini ve bu kişilere hastalığın bulaşmış olma ihtimalinin bulunduğunu bildirdiler.

Uzmanlar, Creutzfeld-Jacob hastasında kullanılan aletlerin normalde tamamen kullanımdan kaldırıldığını ifade ettiler. Sağlık Bakanlığı da, olayda hastanenin ihmalinin bulunduğunu bildirdi ve olayı “vahim bir hata” olarak değerlendirdi.

Bu arada, 29 hasta ile tek tek temasa geçildiği ve hastaların Creutzfeld-Jacob riski konusunda bilgilendirildiği belirtiliyor. General Hastanesi ise beyin ameliyatlarına devam edildiğini, ameliyat aletlerinin tümüyle yenilendiğini duyurdu.

İngiltere’de 1996 yılından bu yana yaklaşık 100 kişi Creutzfeld-Jacob hastalığından öldü. Kuluçka dönemi onlarca yıla kadar uzayabilen hastalıkla ilgili Sağlık Bakanlığı geçen yıllarda bazı önlemler almış, örneğin bademcik ameliyatlarında tek kullanımlık aletleri hizmete sokmuştu. Bakanlığın daha sonra bu uygulamayı kaldırdığını hatırlatan tıp çevreleri, böylece riskin yeniden arttığını savunuyor.