Genel SağlıkHABERLER

İLKBAHAR, HASTALIK MEVSİMİ OLMASIN…

Baharın gelmesiyle birlikte, vücudumuz kış mevsiminden çıkıp yeni mevsime uyum sağlama sürecine girer. İlkbaharın getirdiği değişimlerle meydana gelen “ilkbahar hastalıkları” ile genel bir halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Bu aylarda ısınan havalar özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülserleri ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları bulunanları da ciddi şekilde etkileyebilir. Havada uçuşmaya başlayan polenler ise alerjik nezleye ve astıma yol açabilir. Medline Acil Sağlık Operasyonlarından sorumlu Dr. Barış Mutluer, bahar aylarının özellikle alerji hastalarının kâbusu olmaması için önerilerde bulunuyor.

İlkbahar Nezlesi

İlkbaharın başlamasıyla birlikte bazı kişilerde hapşırık, burunda akıntı ve kaşıntı, gözlerde kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkar. İlkbahar nezlesi olarak bilinen bu hastalığa genellikle havada uçuşan polenler, yani çiçek ve bitki tozları yol açar. Toplumun yüzde 10 – 20’sinde polen alerjisi vardır. İlkbahar nezlesi önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Polen alerjisi, tedavi edilmediği durumlarda astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olabilir. Şikâyetler ciddiye alınmalı ve bir hekime başvurulmalıdır.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı özellikle mevsim geçişlerinde en çok görülen hastalıktır. İlkbaharda soğuk algınlığına polenlerin sebep olduğu alerji ve saman nezlesi de eklenince insanı rahatsız eden bir durum ortaya çıkar. İlkbahar aylarında soğuk algınlığı neredeyse kış aylarında olduğundan daha sık görülür. Yeni mevsime ve hava koşullarına alışmaya çalışan vücudun bağışıklık sisteminin direnci bu aylarda azalır. Virüsler vücuda kolaylıkla girerek nezle, burun akıntısı, hafif ateş gibi hastalıklara neden olur.

Alerjik rinit (saman nezlesi / bahar nezlesi) belirtileri nelerdir?

– Hapşırma nöbetleri

– Burunda sürekli akıntı

– Gözlerde kaşıntı, sulanma

– Burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı

– Öksürük

Alerjik rinitin tedavisi

Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır.Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uygun tedavi başlatılmalıdır.

Alerjik riniti olan hastaların dikkat etmesi gereken nelerdir?

– Sigara içmeyin

– Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın

– Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun ve/veya hava temizleme cihazı kullanın

– Klimalar ortam nemini çok düşürür, dolayısı ile havayı çok kurutur. Ortam nemini arttırmak için bir hava nemlendirici kullanın. Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin veya temizleyin.

– Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının.

– Giysilerinizi açık havada kurutmayın

– Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.