Genel SağlıkHABERLER

HPV ENFEKSİYONU İLE SAVAŞ!

Son yıllarda hızla cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında gösterilen HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonun 100’den fazla çeşidi bulunur ve farklı tipleriyle vücudun farklı yerlerinde siğillere neden olur.

YDü Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, siğillerin görüntüsünün çeşidine göre farklılıklar gösterdiğini, çok sayıda cinsel partnerin bu riski arttırdığını ve HPV ile gelişen serviks kanserine dikkat çeken başlıklar altında çok önemli detaylar paylaştı.
HPV enfeksiyonun bazı türleri ayak tabanlarında bazıları da yüzde ve boyunda siğillere neden olurken 40’dan fazla türü de genital bölgede etkili olabilmekte. HPV enfeksiyonun bazıları kansere neden olmazken, bazı tipleri genital bölgede görülen serviks (rahim ağzı) kanserine neden olabilir. Bu durumda aşı yoluyla tedaviye başvurularak genital siğillere veya serviks kanserine neden olan HPV türlerinden korunmak mümkün.
Vücudun bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunu siğiller oluşmadan yense bile bağışlık sistemi bu konuda her zaman yeterli olmayabilir ve bu durumda enfeksiyonun daha ciddi boyutlara ulaşmaması için tedavi edilmesi gerekir.
Siğiller vücutta birçok şekilde görülebilir ve HPV tipine göre değişiklik gösterir. Genital siğiller; yatay lezyonlar, küçük karnabahar şeklinde diken diken veya saplı uzantılar görünümünde olur. Birçok kadında genellikle vulva bölgesindeki anüs etrafında, serviks üzerinde veya vajinada görülür. Erkeklerde ise genital siğiller; peniste, skrotumda veya anüs etrafında meydana gelir. Açık bölgedeki siğiller, pürüzlü, kabarık, diken diken lezyonlar şeklinde ellerde, parmaklarda veya dirseklerde ortaya çıkar. Vücut ağırlığının en fazla bindiği bölgelerde ise ağrıya da sebep olabilirler.
çok Sayıda Cinsel Partner Riski Artırır
HPV enfeksiyonunda virüs cilde bir kesikten ya da sıyrıktan girdikten sonra veya ciltten cilde direkt temas ile ortaya çıkar. Genital bölgedeki HPV enfeksiyonları ise cinsel ilişki sırasında, genital bölgenin cilde teması ile geçiş gösterir. HPV virüsünü taşıyan anne, normal yolla doğum yaptığında bu virüs bebeğin genital bölgesinde veya üst solunum sisteminde enfeksiyona neden olabilir. çok sayıda partnerle cinsel ilişkiye girmek veya bireyin çok sayıda farklı partnerle cinsel ilişki yaşaması HPV enfeksiyonu ile karşılaşma riskini artırır. İmmün sistemi zayıflamış kişiler ise HPV enfeksiyonu için daha büyük risk altındadır. Siğiller herhangi bir tedavi uygulanmadan da kendi kendine kaybolabilir ancak HPV virüsü başkasına transfer olabileceği için korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
HPV İle Gelişen Serviks Kanserine Dikkat
Serviks kanserinin birçoğunda iki spesifik genital HPV rol oynar. Bunlar genellikle siğillere neden olmaz. Dolayısıyla da hasta enfekte olduğunu fark etmez. Serviks kanserinin erken dönemlerinin tipik belirtisi veya semptomu yoktur. Bu nedenle kadınların düzenli pap smear testi yaptırmaları önemlidir. Bu testle rahim ağzında ileride serviks kanserine neden olabilecek prekanseröz değişikliklerin tespiti sağlanır. Bu yüzden kadınların yılda bir kere smear testi yaptırmaları son derece önemlidir.