Genel SağlıkHABERLER

HAVUZLARDA BULUNAN KLOR, ASTIM HASTALIĞINI TETİKLEYEBİLİR

Akciğere havayı taşıyan, hava yollarının mikrobik olmayan müzmin iltihaplanması olarak tanımlanan astımın, toplumda hiç de azımsanmayacak oranda görüldüğünü açıklayan Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Çalışmalarda astım görülme sıklığının çocuklarda %2-15 ve erişkinlerde ise %2-5 arasında dağılım gösterdiğini belirtiyor.

Astım görülme sıklığı Türkiye’de şehirler ve bölgeler arasında önemli farklılıklar gösteriyor. Genelde kıyı kesimleri, büyük şehirler ve düşük sosyoekonomik yaşam koşullarında daha sık görünüyor. Çocuklukta erkeklerde, erişkin dönemde kadınlarda biraz daha sık rastlanıyor. Türkiye’deki çocuk astımlı sayısı 1.5 milyonu ve yetişkin astımlı sayısı ise 6 milyon.

Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Dünya Astım Günü” vesilesiyle astımla ilgili merak edilenleri açıklıyor.

Hangi meslekler astıma daha yatkın?

Fırıncılar, mandıracılar, deterjan üretiminde çalışanlar, çiftçiler, balık ürünleri imalatçıları, gıda işleme işçileri, tahıl isçileri, sağlık çalışanları, kümes hayvan yetiştiricileri, marangozlar, ipek işletmeciliği, güzellik salon çalışanları, kaplamacılar, rafineri isçileri, boyacılar astıma maruz kaldıkları kimyasallar nedeniyle mesleki astım riski altındalar.

Astıma yol açacak faktörler nelerdir?

Evde veya ev dışında birçok allerjen astımı başlatabilir. Bu allerjenler çoğunlukla solunum yoluyla vücuda alınır. Bunların en önemli olanlarını sıralamak gerekirse: Ev içinde akar, küf mantarları, hamam böceği, evcil hayvan tüyleri; ev dışında ise ağaç, çiçek ve ot polenleridir. Ayrıca süt, yumurta, fıstık, fındık, balık, buğday, soya besinler de allerjiyi tetikleyebilmektedir.

Allerjik astımlılar bulundukları ortamda ve tatilde nelere dikkat etmelidir?

Allerjik astım hastaları ev ve iş ortamlarında allerjen / kimyasal madde maruziyetinden mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Ortam temizliği, havalandırmasının ne şekilde yapılaması gerektiğinin eğitimi verilmelidir. Meslek seçerken astımı tetikleyeceği bilinen meslekler tercih etmemelidir. Deniz ve deniz kenarı tatilleri astım hastaları için en doğru tatil seçeneğidir. Bol bol tuzlu suda yüzmek ve tuzlu su buharı solumak havayollarını rahatır ayrıca kış boyu tıkanan ve enfeksiyonlarla mücadele eden hava yolları doğal tuzlu suyun etkisiyle açılır. Havuz suları çoğunlukla klor ile dezenfekte edildiğinden aşırı sıcak havada buharlaşarak salınan klor astım hastalarında atakları tetikleyebilmektedir.

Allerjik ilaçlarla birlikte alkol alınması sakıncalı mı?

Nefes açıcı ilaçlar kalp ritmini ve tansiyonu etkileyen ilaçlarla (örneğin soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan efedrin ve psödoefedrin) veya alkol ve diğer keyif verici maddelerle bir arada kullanıldıklarında çok daha tehlikeli olurlar. Ayrıca alkol bir santral sinir sistemi depresanı olduğu için allerji hapı olarak bilinen antihistaminik ilaçlarla birarada kullanılması sakıncalıdır. Antihistaminik kullanımı süresinde görülen uyku hali, sersemlik, konsantrasyon ve dikkat kaybı, denge bozukluğu gibi yan etkilerin, alkolle birlikte alınması halinde ciddi yan etkilere sebep olabileceği gözönünde bulundurulmalıdır.

Allerji hastaları bunları asla yapmayın!…

1. Sigara içmeyiniz. İçiyorsanız da, bırakmak için yardım alınız.

2. Hava kirliliği olmayan yaşam ortamları seçmeye çalışınız.

3. Allerjiniz olduğunu bildiğiniz önlenebilir alerjenlerden uzak durunuz.

4. Yoğun kokuları evden uzak tutunuz. Parfümlü sabun, şampuan veya losyonlardan kaçınınız. Tütsülerden uzak durunuz.

5. Astımlı kişinin yatak odasında özel düzenlemeler yapınız. Toz tutacak halı, kilimleri kaldırınız. Tüylü koltukları, minderleri ve fazla yastıkları kaldırınız. Yatak takımlarınızı toz geçirmeyen nevresim takımları ile kaplayınız. Çarşaf ve nevresim takımlarını sık sık, çok sıcak suda yıkayın ve güneşte kurutunuz.

6. Evinizdeki havayı temiz ve taze tutmak için pencereleri sık açınız.

7. Ev içinde tüylü evcil hayvan beslemeyiniz.

8. Astım ilaçlarını asla kendiniz kesmeyiniz.