Genel SağlıkHABERLER

HAVA SICAKLIĞI HIZLA DÜŞERKEN, BAĞIŞIKLIĞIMIZI DA DÜŞÜRMEMEK İÇİN BESLENMEYE DİKKAT!

Havalar hızla soğuyor, vücudumuzun savunma sistemi ciddi etkilere maruz kalıp şoka uğruyor, sağlıklı beslenmenin önemi iyice artıyor.

Son günlerde havalar çok sert ve sürekli değişiyor. Hızla soğuyor ve aynı hızda birden ısınıyor. Bu durumun görünen ve dile getirilen en büyük problemi; ne giyeceğimizi kestirememek, gün ortasında ya üşümek, ya terlemek ya da yağmurda ıslanmak gibi sürprizlere maruz kalmak oluyor. Oysa buz dağının görünmeyen yüzünü bu ani hava değişiminin sağlığımız üzerine olan etkileri oluşturuyor. Bu ısı medceziri içinde bağışıklık sistemimiz hissedilir bir şekilde etkileniyor ve günlük enerjimiz ciddi bir şekilde düşüyor. Daha kolay hastalanıp daha zor iyileşebiliyoruz. Duygusal olarak da çok hassaslaşıp, depresyonun kıyısında gezinebiliyoruz.

Sağlıklı beslenme imdadımıza yetişiyor. Yeterli ve dengeli beslenme; her ısıda her koşulda yardımımıza koşuyor. Sağlığımızı ayakta tutmanın yolu beslenme şeklimizden geçiyor. Beslenme şeklimiz; içeriği, yapısı, miktarı, düzeni ve daha birçok özelliği ile bağışıklık sisteminin temelini sağlamlaştırıyor.

Ani ısı değişikliğinde vücudun direncini korumak, metabolizmamızı canlı ve sağlam tutmak için;

– Mevsiminde ve yöresinde olan yiyeceklerle beslenin, vücudunuzu mevsime uyarlayın. Ekim ayında en çok yiyeceğimiz meyveler; elma, armut, portakal, mandalina, kivi, muz, taze incir… En çok tüketeceğimiz sebzeler ise; turp, roka, göbek, marul, maydanoz, taze soğan, taze sarımsak, … gibi sebzeler olsun.

– Bol miktarda ve sürekli su için. Her gün 2-3 litre su içerseniz; vücudunuzun ısı farkına uyum sağlaması kolaylaşır, vücudunuzun iç dolaşımı açılır, ödem probleminiz kalmaz, kendinizi daha hafif hissedersiniz.

– Her gün toplam 15 dakika kadar direk güneş ışığına maruz kalın.

– Bol bol hareket edin. Sakin ve yavaş olun, acele etmeyin yürümeyi keyifli bir eğlence haline getirin. Her gün eğer mümkünse 10dak. bile olsa açık havaya çıkıp güneş altında yürürseniz güneşten de faydalanıp, D vitamini ihtiyacınıza da destek vermiş olursunuz.

– Doğal yiyeceklerle beslenin. Yapay olan, paket içinde olan ve işlem görmüş rafine edilmiş, saflaştırılmış yiyeceklerden uzak durun.

– Güne başladıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı yapın.

– Az az ve sık sık beslenin. 2- 3 saatte bir enerji alacak şekilde günde 5-6 öğün tüketmeli,

– Her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek ani ısı farkında oluşan ödemi azaltır. Süt- yoğurt grubu yiyecekleri düzenli olarak her gün tüketin.

– Her gün bir avucunuz kadar taze ceviz, taze fındık, taze bademi karışık olarak veya sırayla tüketin. Bu kuruyemişler omega-3, mineral yoğunluğu ve E vitamini içeriği ile vücudumuzu güçlendir. Ayrıca bu kuruyemişlerin içinde bulunan flavonoidlerin en yoğun ve işlevsel olduğu zamanlar taze çıktığı zaman olan sonbahar mevsimidir.

– Düzenli ve yeterli uyumaya özen gösterin.