Genel SağlıkHABERLER

HASTALAR İNTERNET KAFE ARIYOR

SSK hastanelerinde uygulamaya konulan genelge ile kimlik numarası yapılan işlemler için zorunlu hale getirilince.

Yeni uygulamadan habersiz, polikliniklerde kuyruğa giren vatandaşlardan muayene sırası geldiğinde kimlik numarası isteniyor. Görevli memurlarla tartışan vatandaşlar, sırayı başkasına verip kimlik numarasını öğrenmek için internet kafelere gitmek zorunda kalıyor. Yeni düzenleme vatandaşı mağdur ederken, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerine yakın esnaf için yeni gelir kapısı haline geldi. İşyerine bilgisayar koyan esnaf, 1 milyon lira karşılığında vatandaşlara kimlik numarası veriyor.

Hastanelerde yapılan işlemlerde ‘TC Kimlik Numarası’ kullanılmasına yönelik genelge gereği 1 Ocak 2003’ten itibaren SSK hastanelerinde kimlik numarası uygulamasına geçildi. Kimlik belgelerinde TC kimlik numarası bulunmayanlar yapılan uyarıları da dikkate almayınca uzun süre bekledikleri sıradan çıkıp yeniden sıraya giriyor. Görevli memurlar ise, artık vatandaşlarla tartışmaktan bıktıklarını söyleyerek, “Zaten çok yoğun bir çalışma ortamı var, hastalar burada sıra bekliyor.

Kimlik numaraları olmadığı için işlem yapamıyoruz, bu defa hastalarla tartışmak durumunda kalıyoruz. Vatandaşları uyarmak için yazı astık, bu uyarıların görülmemesi mümkün değil. Ama buna rağmen sırada bekleyip sonra da bizimle tartışan insanlar oluyor.” diyor.

SSK Samatya Hastanesi Başhekimi Dr. Gazi Zorer, uygulamada geçiş dönemi yaşandığını belirterek, “Bütün işlemlerde kimlik numarası istemiyoruz, ama vatandaşlar hastanelere giderken kimlik numarasını öğrenirse bir problem yaşamaz. Zaten bir süre sonra vizite kağıtlarında da bu numara yer alacak.” diye konuştu.

SSK hastanelerinin yakınında bulunan birçok esnaf bu durumu öğrendikten sonra bir bilgisayar alarak kimlik numarası hizmeti vermeye başlamış; hatta dükkanların önüne ‘Kimlik numarası verilir’ şeklinde tabelalar yaptırmış. Kimlik numarası için 1 milyon lira alınıyor. SSK Samatya Hastanesi yakınında çeşitli hasta malzemeleri satan İlker Arslan da, çok sayıda hastanın kimlik numarası öğrenmek için dolaştığını görünce dükkanına bir bilgisayar almış. Arslan, günde yaklaşık 20 kişinin kimlik numarası öğrenmek için geldiğini söylüyor. Çevredeki birçok internet cafe ve dükkanlardan da 1 milyon lira karşılığında kimlik numarasını öğrenmek mümkün. İlker Arslan, adeta kimlik numarası öğrenme sektörünün doğduğunu vurguluyor.

Tedavi işlemleri için hastaneye gelen Metin Tuna, “Sabah saatlerinde geldim, işlemleri yaptırmak için sıraya girdim. Kimlik numaram olmadığı için işim öğleden sonraya kaldı.” derken, Nurgül Yüksel de, ilk defa SSK hastanesine geldiği için uygulamadan habersiz olduğunu kaydediyor. Bir yakınını hastaneye yatıran Ali Kaya isimli vatandaş, yakınının işlemlerini bitirir bitirmez kimlik numarasını öğrenmeye gelmiş. Kimlik numarasını alırken yaşananlardan ders aldığını söyleyerek şöyle diyor: “Ne olur ne olmaz, yanımızda bulunsun.” ZAMAN