Genel SağlıkHABERLER

HALIBUT VE COD, SİNİR SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN VE SİNİR HÜCRELERİNİ KORUYAN BALIKLAR

Dünyanın gözde balıkları arasında olan Halibut ve Cod Alarko-Leröy tarafından taze olarak ithal ediliyor. İki yıldır Türkiye pazarında yer alan Halibut ve Cod son dönemlerde daha fazla talep görmeye başladı.

Yıllarca Kuzey ülkelerinde denizlerde yakalanan bu balıklar, artık Norveç’teki çiftliklerde üretiliyor. Çiftlik üretimi denizlerden çok daha kaliteli oluyor. Çünkü balıklar çiftliklerde AR&GE çalışmaları paralelinde kontrollü büyüyor. Çiftlik balığı haline gelen Cod ve Halibut toplam 17 bin ton civarında üretiliyor. Balık sektöründe kültür balıkçılığının önemi artıyor. Denizden balık yakalama oranları düşüyor. Deniz avlanmaları azalıyor.

Halibut ve Cod balığı Alarko ve Leröy tarafından Türkiye’ye taze olarak getirilmesi ve diğer balıklara göre B12 ve D vitaminleri açısından oldukça zengin ve lezzetli olması sebebiyle tüketiciler tarafından tercih sebebi oluyor. Her iki balığın da kılıçlarının az olması ve bol et içermesi nedeniyle fileto olarak tüketimi daha yaygın. Ayrıca İzmit Sapanca’daki Alarko-Leröy tesislerinde işlenen Halibut Balığı fümesi de damak tadına uygun.

Halibut ve Cod balığı Türkiye de Migros, Metro ve Carrefoursa ile balık hallerinden bulunuyor. Swissotel de Halibut menüleri sık tercih edilen yemekler listesinde yer alıyor.

Halibut Balığının Özellikleri;

Halibut balığının Atlantik ve Grönland Halibut’u olmak üzere iki türü mevcut.

Atlantik Halibut; Serin ve bol oksijenli sularda yetişen Halibut balığı yassı beyaz etli bir balıktır. Grimsi gözlere sahip. Norveç kıyılarında bulunan, nadiren de sığı sularda yaşayan Halibut, olgunlaştığında genellikle derin sularda yaklaşık 300 ile 2000 metre arasında yaşıyor. Yumurtalarını 300 ile 700 metre de, derin çukurlara, sahil kenarlarına ve fiyortlara bırakıyor. Norveç kıyılarının yanı sıra, Faeroe Adası, Grönland, İzlanda, İskoçya, Danimarka ve Newfounland kıyılarında da yaşar. Çok yavaş büyür ve geç olgunlaşır. Bu yüzden minumum boyutlara gelene kadar ağ ve trol ile avlanması yılın 20 Aralık ve 31 Mart arası dönemlerinde yasaktır. D vitamini açısından oldukça zengindir. Taze, dondurulmuş veya dilimlenmiş olarak satılır. Halibut’un haşlaması, kızartması ve ızgarası ile lezzetli menüler oluşturulur.

Grönland Halibut; Kuzey Kutbu türüdür. Çok soğuk suları tercih eder. 200 ile 2000 metre derinlik arasında yaşarlar. Bu balıklar hem denizin dibinde hem de açık denizlerin üst sularında yaşayabilirler. Grönland Halibut’u oldukça yağlı bir balıktır. Dilimlenmiş ve füme olarak satılır. Izgara, haşlama, kızartma gibi çeşitleri de yapılabilir.

Cod Balığının Özellikleri;

Cod balığı derin ve soğuk sularda yaşamayı sever. Az kılçıklı ve löp et şeklindedir. B12 vitamini, selenium, sodyum ve potasyum açısından zengin bir balıktır.

Cod balığı Norveç’te yetişen en kolay bulunan ve ekonomik liman balıklarından biridir. Atlantik okyanusunun kuzey bölümünde yaşar. Bu balıklar iki ana farklı kategori altında toplayabilir. Biri göçmen okyanus balığı diğeri de yerli sahil balığıdır. Sahil Cod balığı tipik bir derin su balığı iken, göçmen Cod balığı ise uzun mesafeler kat edebilen bir balıktır. 600 metre derinlikte yaşamalarına rağmen doğal ortamlara ve sığ sulara da alışabilirler.

Cod balığı marketlerde satılan hem tazesinin hem dondurulmuşunun, füme ve salamurasının kolayca bulunabileceği bir balıktır. Cod balığının kurutulmuş tussuz olanı da yapılır. Taze Cod balığının ise kızartması tercih edilir. Füme ve salamurasının da çorbası ve güveci önerilir.

Cod ve Halibut Balıkları Vitamin Deposudur;

Halibut ve Cod balıkları sadece lezzetleriyle değil D ve B12 vitamini deposu olmasıyla da tercih sebebi olmaktadır.

B12 ve vitamininin en büyük özelliği sinir hücrelerinin büyümesi ve tüm hücrelerin tamirinde önemli rol oynamasıdır. B12 vitamininin az miktarda eksik olması uyuşukluk, yorgunluk ve unutkanlığa sebep olur. Fakat yaş ilerledikçe B12’nin eksikliği artar. Bu yaşlarda gözüken bazı zihinsel bozukluklar ve depresyonun bu nedenle oluşabileceği düşünülmektedir. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir.

D vitamini kemik ve dişleri güçlendirir. Hücrelerin büyümesinde ve kas ile sinir sistemlerinin düzenli işlevinde önemli rol oynar. Yüksek tansiyonu düşürür. Son yıllardaki araştırmalar, D vitaminin kalın bağırsak, kemik, deri, kolon ve meme kanserinden koruyucu etkisi olduğu ve vereme karşı bağışıklığı artırdığı ortaya çıkmıştır.