Genel SağlıkHABERLER

GENETİK HASTALIKLAR TÜRKLERİ VURUYOR

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü Başkanı Prof.Dr. Turgut, Ulutin İnsan Genom Projesi ile birlikte genetikte son yıllarda başdöndürücü hızla gelişmeler yaşandığını anlatarak, gen tedavisi için yeni ilaçların üretileceğini ve mevcut ilaçların yavaş yavaş piyasadan çekileceğini kaydetti.

”Tıbbi Biyolog” ünvanı veren Türkiye’de tek bölüm olduklarını ifade eden Prof. Dr. Ulutin, DNA analizinin yapılabildiği moleküler laboratuvarlarının bulunduğunu ve bununla birlikte genetik danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getirdi.

”Bu toplumun genetik havuzu, akraba evliliği gibi nedenlerden ötürü zengin. Dünyada hiç rastlanmayacak çok nadir genetik hastalıklara da rastlamak mümkün. Ama ‘burada ne yapılıyor’ denildiği zaman, büyük çaplı temel bilim projelerine Türkiye’nin katkıda bulunması ekonomik nedenlerden dolayı güçtür. Bununla birlikte kendi toplumuna yönelik tarama testleri oluşturma aşamasında, bazı genetik hastalıkları taramaya çalışıyor. Bilinen hastalıkların Türkiye’ye özgümutasyonları var mı? Araştırılıyor. Bize, son 3 yıl içerisinde genetikdanışmanlık için 7 bin kişi başvurdu”

Özellikle çocuk yapmayı düşünen 35 yaş ve üzeri kadınların genetik danışmanlık hizmeti almaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ulutin, bu kadınların mutlak suretle aile öykülerini bilmeleri gerektiğini kaydetti.

İkinci riskli grubun çalışma alanlarıyla ilgili olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ulutin, şöyle devam etti:

”Röntgende çalışan insanların, radyoaktif maddeye maruz kalan insanların mutlaka incelenmesi lazım. Bu kişilerde özellikle kansere neden olan bir takım mutasyonlar oluyor. Meslek gruplarıyla ilgili sorunlar yıllar sonra çıkabiliyor. Bir grup tersane işçisiyle bir çalışma yaptık ve çoğunda kurşun zehirlenmesi çıktı. Hiçbiri bilmiyor. Zaman içinde kurşun zehirlenmesi kansere yol açabiliyor.”

Akraba evliliği yapanların kesinlikle genetik danışmanlık hizmeti alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Ulutin, hamilelik esnasında, ilaç, sigara ve alkol kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Ulutin, ”yoğun stresin” de bir takım mutasyonlara yol açabileceğini sözlerine ekledi.