Genel SağlıkHABERLER

GENÇLERDE ŞİZOFRENİ RİSKİ

Prof. Dr. Köksal Alptekin, gençlik döneminde dopomin hormonunun hızlı arttığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti, “Bu dönemde yaşanan kimlik karmaşası, stres ve baskılar hormon dengesinin bozulmasında tetikleyici rol oynayarak şizofreniyi ortaya çıkarabiliyor. Gençlik dönemindeki karmaşa şizofreni için bir risktir”.

Sosyal ilişkileri bozulan, içine kapanan, gece ile gündüzü karıştıran, gündüz perde kapatmak gibi garip davranışlar sergileyen, günlük işleri yapamayan, toplumdan uzaklaşarak garip uygunsuz davranışlarda bulunan, aşırı şüpheci olan, gerçekte olmayan sesler işiten çocukların hemen bir psikiyatriste götürülmesini öneren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Alptekin, bu çocuklara ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar başarı sağlanacağını kaydetti.

Birçok annenin, şizofreni olan çocuğu için, (Acaba biz çok mu baskı uyguladık? Çocuğumuzu yanlış mı yetiştirdik?) şeklinde kendilerini haksız yere suçladığını belirten Prof. Dr. Alptekin, “Şizofreninin suçlusu anne baba değildir. Bu bir beyin hastalığıdır. Dopomin ve serotonin dengesinin bozulmasıdır” dedi.

Bu tür hastaların zaman zaman sanrılarla mücadele ettiklerini de kaydeden Alptekin, şizofreni yakınlarına, “Hastalarınızla sanrıları tartışmayın, stresten uzak bir ortam hazırlayın, onları eleştirmeyin ve inatlaşmayın. Onları, sakin şekilde dinleyerek tedavisi için uygun zemin hazırlayın” önerisinde bulundu.