Genel SağlıkHABERLER

Gençler de corona virüse karşı dayanıklı değilmiş

Corona virüs ile ilgili Çin’den yapılan ilk açıklamalarda hastalığa karşı yaşlı ve sağlık sorunları yaşayanların daha savunmasız olduğu belirtiliyordu. Avrupa ve ABD’den gelen yeni veriler, genç yetişkinlerin de yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınında sanıldığı kadar dayanıklı olmadığını ortaya koydu.

Bloomberg’in internet üzerinden istatistik verileri sunan “Statista” şirketine dayandırdığı haberinde, Avrupa’da yeni tip corona virüsten en fazla etkilenen ülke olan İtalya’da 28 bin vakanın neredeyse dörtte birini, 19-50 yaş grubundakilerin oluşturduğu belirtildi.

Yüzde 4ü yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor

Yüzde 4’ü yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin verileri de ülkede 2 bin 500 kadar yeni tip corona virüs vakası arasında 705’inin 20 ila 44 yaşlarında olduğunu, bu kişilerden yüzde 15 ila 20’sinin hastanede tedavi altına alındığını, yüzde 4’ünün ise yoğun bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterdi.

Virüsten ölen gençlerin sayısı çok az

Virüsten ölen gençlerin sayısı çok az 

Öte yandan genç yetişkinlerde, yeni tip corona virüsten ölenlerin sayısının çok az olduğuna işaret edildi.

Yeni tip corona virüs salgınının patlak verdiği Çin’den gelen ilk veriler doğrultusunda, yaşlı ve diğer sağlık sorunları olan kişilerin, COVID-19’a karşı en savunmasız grup olduğu, genç yetişkinlerde virüsün bu etkiyi yaratmadığı açıklanmıştı.

Corona virüs (COVID-19) nerede ortaya çıktı

Corona virüs (COVID-19) nerede ortaya çıktı? 

31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 (2019-nCoV Hastalığı) olarak kabul edilmiştir.

Corona virüs tanısı nasıl konulur

Corona virüs tanısı nasıl konulur? 

Üst solunum yolu hastalıkları belirtilerinden bazıları olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün belirtilerindendir. Bu belirtilere ilaveten COVID-19 tanısı için son 14 günde hastalığın görüldüğü ülkelerden gelmiş olmak ya da hasta biriyle yakın temas öyküsü olması gerekir.

Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum kalp-akciğer hastalarında, bağışıklık sistemleri yetersiz kişilerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Virüsün teşhisi için klinik belirtileri hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak hekim gerek gördüğünde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile virüsün genetik parmak izine bakılan laboratuvar testlerini isteyebilir.

2 ila 14 gün çok önemli çünkü...

2 ila 14 gün çok önemli çünkü… 

COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomları ile ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür.

Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişmiş ve bu hastaların yaklaşık yüzde 3’ü hayatını kaybetmiştir. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

Corona virüs nasıl tedavi ediliyor

Corona virüs nasıl tedavi ediliyor? 

Corona virüs hastalığı (COVID-19) olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan hastalar ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebilir. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.

Corana virüsten korunmak için eller nasıl yıkanmalı

Corana virüsten korunmak için eller nasıl yıkanmalı? 

Elimize sıvı veya normal sabunu alıyoruz. Elimizin her yerine temas etmesini sağlıyoruz. Bu işlemi en az 5’er kere yapmamız gerekiyor. El sırtı, tırnaklarımıı, parmak araları, başparmağı ve bileklerimizi yıkamamız lazım.

Daha sonra peçeteyle mutlaka kurulamamız gerekiyor çünkü bakteri ve virüsler özellikle sıvı ortamda kolaylıkla üreme şansı yakalayabiliyor. Her türlü temastan sonra elinizi 30 saniye yıkayın. Kurulama işleminde havlu yerine tek kullanımlık peçete kullanın.