DÜZENLİ BESLENME VE BERABERİNDE OMEGA3 DESTEĞİ YAŞA BAĞLI MAKULA DEJENERASYONU RİSKİNİ AZALTIYOR
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu riski Omega3 desteği ile azaltılabiliyor. Seddon araştırmasına göre düzenli beslenmenin yanında Omega3 alımı halk arasında Sarı Nokta Hastalığı olarak da bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonuna yakalanma olasılığını düşürüyor. Araştırma, Omega3 dışında diğer yağlar yönünden güçlü bir beslenme programı uygulandığında ise Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu riskinin 2.2 kat arttığını gösteriyor.
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu’nda değiştirilebilir tek risk faktörü olarak gösterilen beslenmede sık balık tüketilmesi, Omega3 alımını artırarak Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor. Bu besinlerin her gün gereken miktarlarda alınması güç olduğundan devreye mikronutrisyon (mikro-beslenme) giriyor.
Seddon araştırmasına yaşları 55-80 arasında değişen 349 ileri vaka Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastası ve Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığı bulunmayan 504 kişilik bir kontrol grubu katıldı. Araştırma Amerika’da 5 oftalmoloji kliniğinde gerçekleştirildi. Aynı coğrafi bölgeye ait kişiler üzerinde yapılan araştırmada Omega3 dışındaki yağlar yönünden zengin beslenme uygulayan kişilerde Yaşa Bağlı Makula Dejerasyonu’nun 2.2 daha arttığı görüldü.
Omega 3; en çok somon, marina, ringa ve ton balığı gibi derin deniz balıklarında bulunuyor. Ancak Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu hastalığını önlemek için gerekli miktarı balık ile beslenerek almak çok güç olabiliyor. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen balıklardan haftada en az 3-4 kez yemek gerekiyor.. Bu öğeler, mikronutrisyon ürünleri bir başka deyişle Omega3 ve vitamin desteği olarak da dışarıdan kolayca alınabiliyor. Omega3 içerikli mikronutrisyon ürünlerinin düzenli kullanılması Sarı Nokta Hastalığı riskini % 50’lere varan oranlarda azaltabiliyor.
* Mikronutrisyon, mikro beslenme ile eş anlamlı olup, özellikle vücut için gerekli besin desteklerinin istenen oranda alınması şeklinde tanımlanabilir. Mikro beslenmenin en net örneklerinden birinin vitaminler olduğu söylenebilir.