“DÜNYA KALP GÜNÜ” ETKİNLİKLERİ!
Dünya Kalp Federasyonu tarafından eylül ayının son pazar günü olarak ilan edilen Dünya Kalp Günü, Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Hareketli bir yaşamın kalp sağlığı açısından önemi vurgulanıyor.
Hareketsizlik sigaradan tehlikeli
Toplantıda konuşan Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, “Her yıl 2 milyonun üzerinde insan fiziksel hareketsizlikle doğrudan bağlantılı olarak yaşamını yitiriyor. Hareketsiz yaşam kalp krizi riskini artırıyor” dedi.
Dünya Kalp Federasyonu tarafından eylül ayının son pazar günü olarak ilan edilen Dünya Kalp Günü, Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Her yıl dünyada 17 milyon insanın ölümüne yol açan kalp hastalıklarından korunma yöntemlerine dikkati çeken etkinler, AstraZeneca ve Türk Kalp Vakfı’nın düzenlediği basın toplantısı ile başladı. Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırım, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Korugan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevrez Koylan ve AstraZeneca Türkiye Başkan Yardımcısı Gülsün Yörükoğlu Küvelet’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, hareketsiz yaşam ve fiziksel aktivite azlığının, kalp sağlığını tehdit eden en önemli risk faktörlerinden biri olduğu vurgulandı.
“HAREKETSİZ YAŞAM SİGARA KADAR TEHLİKELİ”
Hareketsiz yaşamın kalp sağlığı için büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, “Dünya Kalp Federasyonu’nun verilerine göre, her yıl 2 milyonun üzerinde insan fiziksel hareketsizlikle doğrudan bağlantılı olarak yaşamını yitiriyor. Riski anlatacak olursak, egzersiz yapmamak her gün bir paket sigara içmek kadar kalbe zararlı olabilir. Aşırıya kaçmayan egzersiz ise örneğin günde 30 dakika tempolu yürüyüş, kilo kontrolüne yardımcı olur, stresi ve depresyonu yenmeyi kolaylaştırır” dedi. Kalbin sağlıklı kalması için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırımakın, taze meyve, kepekli tahıllar ve sebzenin ağırlıkta olduğu bir beslenme biçiminin seçilmesini ve yemeklerde doymuş yağ ve kolesterolün azaltılmasını önerdi.
Dünya Kalp Federasyonu’nun verilerine göre, egzersiz yapmamak yüksek tansiyon riskini 3’te bir, tip 2 diyabet riskini yarı yarıya artırıyor. Her iki hastalığın da kalp ve damar hastalıklarında başlıca risk faktörleri olduğu bildiriliyor.
Türk Kalp Vakfı’nın düzenleyeceği etkinlikte dedeler ve nineler, yarın Kireçburnu Kefeliköy Parkı’nda yarışacak.
Kaynak: İHA