Genel SağlıkHABERLER

DOĞUM KONTROL HALKASI EN ÇOK TERCİH EDİLEN DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ OLMAYA ADAY!

Aktif cinsel hayata sahip olan kadınların çoğu farklı doğum kontrol yöntemleri kullanmakta. Kimisi doğum kontrol haplarını tercih ederken, kimisi spiral taktırmayı daha uygun buluyor. Ancak her doğum kontrol yönteminin kendine göre avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor. Gelişen teknoloji ile birlikte doğum kontrol yöntemlerine de her geçen gün yenileri ekleniyor. Bunlardan biri de doğum kontrol halkası. Kullanımı diğer doğum kontrol yöntemlerine göre daha kolay olan ve daha az yan etkiye sahip olan doğum kontrol halkaları geleceğin en çok tercih edilen yöntemi olmaya aday. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yakut doğum kontrol halkası hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı!

Doğum kontrol halkası nasıl bir yöntem?

Doğum kontrolünde kullanılan en güncel tercih olan ve kontrasepsiyon amacı ile geliştirilen aylık doğum kontrol halkası düşük doz hormon içeriği ve kullanım kolaylığı sayesinde kullanan 10 kadından 9’unun diğer kadınlara da önerdiği modern bir doğum kontrol yöntemidir. Dünyada 8 milyon kullanıcısı bulunan doğum kontrol halkası kadınlara kolay kabul edilebilir ve ileri derecede etkili, değişik bir hormonal kontrasepsiyon uygulama olanağı sunmaktadır.

Yeni alternatif aylık doğum kontrol halkasından biraz daha ayrıntılı bahseder misiniz?

Aylık doğum kontrol halkası yaklaşık 5 cm çapında şeffaf Nobel ödülü kazanmış özel bir maddeden yapılmış. Esnek ve saydam bir yapısı var. Uygulandıktan sonra vücut ısısı ve konsantrasyon farkına bağlı olarak kontrollü salınım yapıyor. Bu da vücuttaki ilaç seviyesini yüzde 99 oranında etkili olacak en düşük seviyede tutuyor. Dolayısı ile hap alan kadınlarda olduğu gibi ilaç seviyesi her gün kanda iniş çıkışlar sergilememektedir.

Peki bu yönteme beylerin bakışı nasıl?

Farklı tepkilerle karşılaşıyoruz. Kondom kullanan erkekler, eşlerini denemeleri konusunda motive ediyor. Libido üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteren makalelerde var. Sanırım, zaman içinde bu konuyu biz de gözlemliyor olacağız. Yurtdışı tecrübelerine göre eşinin doğum kontrol halkası kullanmasına karşı erkeklerde negatif bir tepki görülmemiş. Türkiye’de nasıl tepkiler olacağını ise zaman içinde gözlemleyeceğiz.

Spiralin ipini hisseden beyler bu halkayı hissetmeyecek mi?

Aslında böyle bir durum teorik olarak imkansız. Ama daha çok psikolojik olarak verilen bir tepki olabiliyor. Bu yüzden altında farklı sebepler olmalı.

Doğum kontrol halkasının ne gibi avantajları var?

Aylık doğum kontrol halkası piyasadaki en düşük doz hormon içeriğine sahip ürün ayrıca her gün hatırlamak da gerekmiyor. Avrupada kulanımı çok yaygın. Malum kadınların gündelik temposu çalışsada çalışmasa da çok yoğun geçiyor. Doğum kontrolü için pratik bir yöntem istemeleri çok normal.

Halka nasıl kullanılıyor?

Halka, bir aylık kullanım amacıyla geliştirilmiş. Fitil gibi vajinaya yerleştiriliyor. Yanlış uygulamak mümkün değil. Tam olarak nerede durduğunun etkinliği açısından bir önemi olmuyor. Halka, vajinada 3 hafta bırakılıyor, ardından 1 hafta çıkarılıyor. Çıkarma işlemi işaret parmağı kenarının altına takılarak veya orta parmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak yavaşça çekilip, kolayca gerçekleştirilebiliyor. Bu 1 haftalık dönemde kadının kanaması oluyor. Halka çıkarıldıktan tam 7 gün sonra yeni halka uygulanıyor. Başlangıçta ilk halka adet kanamasının 1. ila 5.günleri arasında bir zamanda yerleştiriliyor. Araştırmalar halkayı kullanan kadınların yüzde 97’sinin uygulamada hiçbir sorun yaşamadığını gösteriyor.

Kullanan kadınlar halkayı hissediyor mu?

Yapılan çalışmalarda kadınların çok büyük bir kısmının halkayı hissetmediği görülmüş.

İlişki sırasında halka hissediliyor mu?

İstatistiklere göre, kadınların ve eşlerin büyük çoğunluğu halkayı seyrek olarak hissetmiş ya da hiç hissetmemiş.

Halka vajinadan dışarı düşer mi?

Anatomik farklılıklara bağlı olarak düşme oranı yüzde 2.7 olarak bildiriliyor.

Halka kazaen düşerse, çıkarılırsa ne yapmak gerekir?

Halkanın düşmesi, çıkarılması durumunda soğuk ya da ılık suyla yıkanarak 3 saat içerisinde yerleştirilmesi öneriliyor.

Halka, hangi kadınlar için en uygun, hangileri için uygun değil?

Hap kullanmaktan sıkılmış, adet kanamalarının düzenli olmasını önemseyen kadınlar için çok uygun. Serviks problemi yaşamış, kronik ya da şiddetli konstipasyonu olan kadınlar için uygun değil.

Neden halka kullanmayı diğer yöntemlere tercih edelim? Avantajları nelerdir?

Düşük doz hormon içeriği ve aylık kullanım kolaylığı ile kadınların yoğun gündelik hayatı için uygun bir alternatiftir. Kadınlar kendi kendilerine uygulayabilirler ve her gün hatırlamalarına gerek yoktur. Yüzde 99 oranında etkilidir. En düşük doz hormon içeren üründür. Oral alınmadığından karaciğerde ilk geçiş etkisine takılmaz. Kandaki hormon seviyesi dalgalanma göstermez. Yiyeceklerle etkileşimi yoktur. Vücut ağırlığını etkilemediğine yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Adetleri düzenler. Bıraktıktan hemen sonra hamile kalmak mümkündür. Doğum kontrol haplarıyla kıyaslandığında daha az ara kanama, lekelenmeye neden olduğu görülmüştür.

Dezavantajları nelerdir?

Vajinit görülme sıklığını arttırır. Fakat kimi bayanlarda bu durum avantaj olarak da nitelendirilebilir. Yapılan çalışmalarda katılımcıların yüzde 10’u cinsel ilişki sırasında halkayı hissettiğini fakat bunun ilişkiyi olumsuz etkilemediğini belirtmiştir.

Halkayla aynı anda diğer vajinal preparatların kullanımı

Etinil östradiol ve etonogestrel vajina duvarından emilerek kana karışır. Birlikte kullanılan diğer vajinal ilaçlarla etkileşmesi mümkündür. Sarı kantaron (St John’s Wort) bitkisiyle etkileşimi olabilir. Birlikte kullanımı önerilmemektedir.

Halka tamponla eş zamanlı kullanılabiliyor mu?

Evet. Doğum kontrol haklası hem tampon hemde hijyenik ped ile birlikte kullanılabiliyor.

Halka ilk kullanımından ne kadar süre sonra kontraseptif etkisini gösteriyor?

Kullanımının 1’inci gününden itibaren kontraseptif etki başlıyor. Fakat ilk 7 gün ek bir yöntem daha kullanılması öneriliyor.

Halka, cinsel yoldan bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlıyor mu?

Hayır. Yalnızca, bariyer kontrasepsiyon yöntemleri cinsel yoldan bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayabiliyor.