Genel SağlıkHABERLER

DOĞRU KREMLERLE YAŞLANMAYI DURDURUN

Her kadının er ya da geç yaşayacağı menopoz dönemi ciltte de birçok değişime neden oluyor. Ancak bazı küçük ama etkili önlemlerle sağlıklı ve güzel bir cilt yapısını korumanın mümkün olduğunu söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, hayatının ikinci baharını yaşayan kadınlara bakım tüyoları veriyor:

Cilt tipine uygun nemlendiriciler ve temizleyicilerle cildinizin kurumasına izin vermeyin. Yaşlanmayı hızlandıran güneşten yaz-kış cildinizi koruyun. A, C ve E vitamini içeren ürünleri ve yiyecekleri yaşamınızdan eksik etmeyin. Östrojenli kremler kullanarak derinizin elastikiyetini koruyun. Botoks, peeling, dolgu ve lazer gibi neştersiz yöntemlerden destek alın.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; menopoz döneminde daha fazla özen isteyen cilt bakımının nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verdi:

Cildimiz, başta östrojen olmak üzere birçok hormon için hedef organdır. Östrojen ve progesteron hormonu; cildimizin kalınlığından, nem dengesinden ve kolajen salgılanmasından sorumlu hormonlardır. Cildimizin yaşlanmasında bu hormonların etkisi bulunmaktadır. Menopozla birlikte azalan bu hormonlar; derinin kurumasına, elastikiyetinin azalmasına ve incelmesine neden olur. Ciltteki renk değişikliği, saçlardaki beyazlama, tırnaklardaki kırılma ve damar duvarındaki incelmeler menopozla birlikte görülen diğer dermatolojik değişikliklerdir. Bazı kadınlarda sivilceler, tüylenme artışı ve saçın ön kısmında dökülmeler de menopozla birlikte ortaya çıkar.

CİLDİNİZİ KURUTMAYIN!

Menopoz döneminde cilt bakımında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu dönemle birlikte cilt kuruyacağından, cildi kurutacak ürün kullanımından kaçınılmalıdır. Cildi kurutmayan temizleyiciler ve cilt tipine uygun nemlendiricilerin kullanılması önemlidir.

KISA VE ILIK BANYO YAPIN

Sıcak suyla banyo yapılmamasına özen gösterilmeli, banyoların kısa ve ılık suyla olmasına dikkat edilmelidir. Banyo suyuna katılan yağlar ve duş sonrası vücuda uygulanan banyo yağları da hayli fayda sağlar.

GÜNEŞ KORUYUCUSUZ ÇIKMAYIN

Güneş koruyucu kullanımına menopoz döneminde çok önem verilmelidir. Güneş koruyucular; hem ciltteki renk değişikliklerinin önlenmesi, hem de yaşlanmanın engellenmesi açısından çok faydalıdır. Cilt yapısına ve tipine uygun olan koruyucular sık aralıklarla sürülmeli, dışarı çıkmadan 20 dakika önce uygulanmalıdır. Yüzme ve efor sonrası tekrar sürülmelidir. Son zamanlarda güneş koruyuculara serbest radikalleri yakalama özelliği olan vitamin E ve beta karoten gibi antioksidanlar da eklenmektedir.

VİTAMİNLERLE GENÇLEŞİN

Soyalı ürünler içeriklerinde bulunan isoflavin maddesinden dolayı menopoza bağlı şikayetlerin gerilemesinde faydalı olurlar. Dermatolojik olarak A vitamini, C vitamini, peptit, bitki büyüme hormonu ve topikal östrojen içeren kozmetik ürünler menopoz dönemindeki kadınlarda önerilen ürün gruplarıdır. A vitamini derimizin kollajen salgılamasına, kalınlaşmasına ve cilt lekelerimizin açılmasında etkili olur. Vitamin C ve Vitamin E cildimize zarar veren antioksidanların uzaklaştırılmasında etkili antioksidanlardır.

PEPTİTLE ÇİZGİLERİ KİNETİNLE LEKELERİ DURDURUN

Peptit içeren kozmetik ürünler; sinirden kasa giden uyarıyı engelleyerek, kas kökenli çizgilerin azalmasına yardımcı olurlar. Bitki büyüme hormonu kinetin içeren ürünler ise kolajen salgısının artmasına, cilt lekelerinin açılmasına yardımcıdır. Bu ürünler tek başlarına ya da birlikte kullanılarak menopozdaki cildin bakımı açısından önerilir.

ÖSTROJENLİ KREM CİLDİ ESNETİR

Harici östrojenler ve bitkisel kökenli östrojen içeren kremlerin menopoz döneminde ayrı bir yeri vardır. Bu ürünlerin derinin elastikiyetinde, kalınlığında, nemlendirici özelliğinde artmaya neden olduğu gösterilmiştir. Hormon tedavisi alamayan kadınlara östrojen içeren kremler önerilmektedir.

Bitkisel kökenli, vücutta östrojen benzeri etki gösteren fitoöstrojen olarak adlandırılan maddeler kozmetik sektöründe yer almaktadır. Bitkisel östrojenler içinde en sık soya isoflavonoidleri ve resveratrol kozmetik sektöründe yer bulur. Deride bulunan östrojen reseptörlerine bağlanarak, östrojen eksikliğinden kaynaklanan deri yaşlanması belirtilerini azaltırlar. Yan etkileri, harici östrojenlere göre daha azdır.

NEŞTERSİZ YÖNTEMLERDEN DESTEK ALIN

Kadın doğum hekimleri hormon replasman tedavisi yani hormon takviyesi kullanımında sakınca görmüyorsa bunun cilt üzerine de olumlu etkisi görülür. Bu tedavinin uygun dozda ve sürede kullanımı olası yan etki riski açısından önem arz etmektedir.

Menopoz sonrası cildi gençleştirmek amacıyla sadece beslenme tarzı, alışkanlıkların değiştirilmesi, kozmetik ürün kullanımı, güneşten kaçınma yeterli olmayabilir. Botoks, dolgu maddesi enjeksiyonları, peeling, lazer uygulamaları ileri durumlarda başvurulan yöntemlerdir. Bu yöntemler daha uzun süreli yanıt elde edilmesini sağlarlar.

MENOPOZ DÖNEMİNDE BAKIM ÇANTANIZDA BUNLAR MUTLAKA OLSUN:

Cildin yapısına uygun bir sabun veya temizleyici ürün. (Normal ve kuru ciltler için gliserinli sabun, yağlı ciltler için ise kepekli sabun)

Cildi temizledikten sonra uygulanmak üzere sıkılaştırıcı tonik (Kesinlikle alkol, aseton, salisilik asit, resorsinol gibi cildi kurutan katkı maddeleri içermemeli).

Yağlı ciltlere uygun yağsız krem veya jeller

Cilt yapısına uygun nemlendirici kremler (kuru ciltler için yağlı, yağlı ciltler için ise az yağlı ve su bazlı)

Yaz-kış dışarı çıkmadan sürülmek üzere yüksek faktörlü güneş koruyucular.

Geceleri uyumadan uygulamak üzere yine cilt yapısına uygun bir gece kremi.

Banyo suyuna katmak üzere parfümsüz banyo yağları.

Cildin nem dengesini koruması için ph 5.5 olan temizlik malzemeleri (şampuanlar, vücut yıkama ürünleri)

DOĞRU BESLENEREK YAŞLANMAYI DURDURUN

ANTİOKSİDAN OLMAZSA OLMAZ: Cilt sağlığı açısından beslenme düzeninde bazı değişiklikler gerektiren menopoz döneminde, sistemik antioksidan tüketimi çok önemlidir. A, C ve E vitaminlerinin cilt açısından çok önemli fonksiyonları vardır.

VİTAMİNSİZ KALMAYIN: Karaciğer, böbrek, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalar; buğday, havuç, mantar ve baklagiller gibi bitkisel gıdalar A vitamininden yoğun besinlerdir. C vitamini ise limon, portakal, greyfurt, kivi, çilek gibi meyvelerde; karnabahar, kuşburnu, ıspanak, kuru soğan, biber, turp, maydanoz gibi sebzelerde fazla miktarda bulunur. Fındık, yerfıstığı, badem, ceviz ve soya ürünleri E vitamini deposudur. Menopoz döneminde bu besinler yoğun olarak tüketmelidir.

SAÇ VE TIRNAKLARA ÇUHAÇİÇEĞİ YAĞI: Menopoz semptomlarını gidermeye yardımcı evening pimrose oil (çuhaçiçeği yağı) ve omega 3 içeren takviye tabletlerin tüketimi; menopoz sorunlarını hafifletmenin yanında cilt sağlığına da olumlu etki sağlar. Evening pimrose oil; cildi düzgünleştirir, saçları ve tırnakları güçlendirir. Omega 3 ise cildi gerginleştirir ve ışıltısını arttırır.

SİHİRLİ İKSİR SU: Menopoz döneminde cildin suya olan ihtiyacı artar. Bu nedenle menopoza giren her kadın bol bol su içmeyi bir görev olarak görmeli.

SİGARA VE ALKOL KIRIŞTIRIR: Menopoz döneminde cilt sağlığı açısından beslenme düzeninin yanı sıra ve kişinin alışkanlıklarında da değişiklikler gerekir. Sigara kandaki C vitamini ve östrojen hormonunun seviyelerini azaltır. Cilt kuruluğunun ve kırışıklıkların artmasına neden olur. Menopoz döneminde sigara ve alkolden sakınılmalıdır.

TUZ CİLDE ZARAR: Tuz tüketiminin azaltılıp, su tüketimin artması da derinin nem dengesi açısından önemlidir.