Genel SağlıkHABERLER

DİŞ ÇAPRAŞIKLIKLARININ TEDAVİSİNDE SİHİRLİ TELLER

Doğru yaşta yapılan müdahelelerle Ortodontik sorunların önüne çok fazla ilerlemeden geçilebiliyor. Ancak bunun sağlanabilmesi için çocuğunuzun düzenli olarak pedodontist (çocuk diş hekimi) tarafından takip edilmesi gerekiyor.

Ortodonti dişlerin çene kemiğiyle ve çenelerin de birbiriyle ve kafa kaidesiyle olan ilişkilerini düzenleyen bilim dalıdır. En sık görülme nedeninin kalıtımsal olduğu düşünülen ortodontik bozukluklar, doğru yaşta yapılan basit müdahelelerle engellenebilir. Anadolu Sağlık Merkezi Ortodonti Uzmanı Berna Evrenol, bunu önlemek için çocukların düzenli olarak pedodontist tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Çevresel faktörlerin kalıtımsal faktörlerden daha fazla ortondontik sorunlara neden olabildiğini belirten Diş Hekimi Evrenol, çevresel faktörleri şöyle sıralıyor; süt dişlerinin çürük veya travma nedeniyle erken kaybı, parmak emme, uzun süreli emzik ve/veya biberon kullanımı, tırnak yeme ve sürekli ağızdan nefes alınması.

Ortodontik bozukluklara neden olan faktörlerin başında gelen parmak emme ve emzik kullanımı gibi alışkanlıkların en geç 2-2,5 yaşında bırakılması; ayrıca çürük süt dişlerinin tedavilerinin yapılması ve bu sayede erken dönemde süt dişi kaybının önlenmesi büyük önem taşıyor. Bu önlemler ileride çevresel faktörlere bağlı olarak gelişebilecek diş çarpıklarının da önüne geçilmesini sağlamış oluyor.

Diş Hekimi Evrenol; çocuklara ilk ortodontik muayenenin 7-8 yaşında yapılması gerektiğini belirterek; “Çocukların ortodontik tedaviye ihtiyaçlarının olup olmadığını belirlemek ve doğru zamanda müdahele etmek için bu yaşlar çok önemli. Özellikle anne/baba ortodontik tedavi gördüyse bu ilk kontrol yaşının geçirilmemesi büyük önem taşır. İkinci ortodontik muayenenin yapılması için gereken yaş ise sürekli dişlenmenin hemen hemen tamamlandığı 12-13 yaşlarıdır” diyor.

Günümüzde ihtiyacı olan her yaştaki bireye ortodontik tedavi yapılabildiğini belirten Evrenol, sözlerini şöyle tamamlıyor; “Özellikle diş renginde olan porselen braketlerin kullanılması ile dışarıdan gözükmeyen ve kişinin sosyal yaşantısını hiçbir şekilde etkilemeyen yöntemler sayesinde diş çapraşıklıklarının kısa sürede giderilebilmesi mümkün. Özel bir teknikle hazırlanan Görünmez Braketler (Invisalign) özellikle iş temposu yoğun ve mesleği gereği çok fazla göz önünde olan kişilere oldukça büyük kolaylık ve avantaj sağlamaktadır.”

Ortodonti konusunda merak edilenler;

• Ortodontik tedavinin süresi, kişinin yaşına, dişlerindeki çapraşıklık derecesine ve tedaviye olan uyumuna bağlı olarak değişebiliyor. Çocuklarda büyüme gelişim devam ettiği için 1

• 2 yıl arasında olan ortodontik tedavi süresi, erişkinlerde 6 -8 ay arasında tamamlanabiliyor.

• Dişlerinizin yüzeyine braketler bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Bu işlem son derece kolay ve ağrısızdır. İlk birkaç günde dudak ve yanaklarda geçici ve tolere edilebilen rahatsızlık hissi olabilmektedir.

• Dişler daha düzenli ve etkili fırçalanmalıdır.

• Özellikle fındık, kabuklu çerezler gibi sert yiyecekler; jelibon, lokum gibi yapışkanlı yiyecekler ve kola, gazoz vb. asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.