Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARDA DÜZTABANLIK

Ayak sorunlarının çoğu çocuklukta başlar. Çocuğunuzun yaşamının ilk yıllarında ayağı, büyük bir hızla ve neredeyse yetişkin ayağının yüzde 90’ı kadar büyür. Bunun için podiatristler çocuk ayağı gelişiminin ilk yıllarının çok önemli olduğunu düşünür. Ayak sağlığını ihmal etmek vücudun diğer kısımlarında problemlere yol açabilir.

Çoğu kişide ayağın iç kısmında bir boşluk vardır, buna ayağın ‘ark’ı deriz. Bu arkın yüksekliği kişiden kişiye değişir. Küçük çocuklarda ark olmaz. Çocuklarda ark 3-10 yaşları arasında oluşur. Alçak bir arkı olanlara veya ayağında hiç ark olmayanlara düztaban deriz. Bazen ‘taban çökmesi’ adı da verilmektedir, ancak bu kelime yanıltıcı olabilir, çünkü bazı kişilerin ayağında çökecek ark hiç olmamıştır.

Çocuğunuzun ayakları ilk yıllarda düztaban gibi görünebilir ve zamanla gelişip normale döner. Ancak bu durum devam ederse tabanlık gerekecektir.

Çocuklarda Düztaban / Taban çökmeleri çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir:

Doğuştan(congenital) olabilir. Ayak eklemlerinde gevşeklik ‘Hypermobility’ den kaynaklanabilir. Özellikle obez çocuklarda görülür.

Çocuğunuzun oturuş pozisyonu ayağın ve bacağın gelişiminde büyük rol oynar. Çocuğunuz yerde otururken “kurbağa oturuşunu” (dizler içe ayaklar dışa ) oturmasını engelleyin. Bağdaş kurması en sağlıklı oturuştur.

Taban çökmesi ihmal edilirse; ayak ağrılarına, yorgunluk, bacak ve sırt sorunlarına yol açabilir. Bununla beraber çocuk yürüyüş ve spor yapmakta isteksiz olabilir çünkü taban çöktükçe yürümek, koşmak ızdırap verici olabilir. Bilek burkulmalar sıklaşır ve zaman içinde nasır oluşumu başlar ve yaş ilerledikçe çoğalma olabilir.

Ebeveynlere bilgi

Çocukların ayak ve bacak sorunları genellikle ağrı ve acı verir.

Çocuğun değişik yürüyüşü, çabuk yorulması ya da ayakkabının çabuk aşınması ayakta bir problem olduğuna işarettir.

Çocuğunuzun ayak sağlığı ve gelişimi konusunda endişeleriniz varsa uzmana danışın. Bir problem olmadığını öğrenmek,”Daha erken gelmeliydiniz, o zaman bir şey yapabilirdik” cümlesini duymaktan çok daha iyidir.

Tedavi

* Ayak kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı

* Ayağı kavrayan ve destek veren ayakkabılar giyilmeli

* Özel tabanlık