Genel SağlıkHABERLER

CİLT SAĞLIĞI İLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Sağlıklı ve güzel bir cilt için neler yapmalıyız? Sonsuz gençlik ve güzellik kuşkusuz tüm kadınların isteği. Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Halil Bayazıt, ilerleyen yaşlarda güzel bir cilde sahip olmak için tercih edilen anti aging ürünleri ile ilgili doğru bilinen yanlışları açıklıyor.

Kırışıklıkları engellemek için SPF 15 faktörlü bir güneş koruyucu kullanmak yeterlidir.

SPF onbeş güneş koruyucular genellikle nemlendirici yüz kremleri şeklinde piyasada bulunur. Türkiye de sonbahar sonu ile yaz başı arasındaki dönemde günlük hayatta koruyucu olur ama yazın ve tatillerde ya da dışarıda uzun süre kalınan tatil günlerinde yetersiz kalabilir. Böyle günlerde 30 numara koruyucu ve şapka- güneş gözlüğü daha etkin koruma sağlar.

Üst üste ne kadar çok anti-aging ürün sürerseniz o kadar iyidir.

Anti aging ürünlerin piyasada bulunan türlerinin çoğu deri yaşlanmasını engellediği ya da geciktirdiği iddia edilen birkaç ürünü birden içerir. Bu ürünlerin gerçek etkinlikleri tam anlamıyla test edilmiş değildir. Deri yaşlanması çevresel faktörlere(güneş, yaşanılan iklim- kişinin yaşam şekli-işi gibi), kişinin genetik yapısına, alkol-sigara tüketimine ve derisinin yapısı gibi bir çok faktöre bağlıdır. Bugün için kesin kanıtlanmış en iyi anti aging yöntemi: Güneşten korunmak, sigara içmemektir. Dolayısıyla illa bu tür bir ürün kullanılacaksa bir ürün tercih etmek en azından ekonomik olarak daha doğrudur.

Anti-aging kremler geceleri daha çok işe yararlar.

Bu konuda yapılmış hiçbir bilimsel araştırma yoktur. Anti-aging ürün etiketiyle satılan ürünler bazen güneşle temas ettiğinde olumsuz reaksiyon verebilen maddeler içerirler o yüzden genellikle gece kullanımları önerilir.

Eğer aldığınız krem birkaç hafta içinde etkisini göstermezse başka bir kreme geçin.

Bitirinceye kadar kulanın en azından paranız boşa gitmemiş olur. Anti-aging kremlerin ciltte kızarıklık ve yanma hissi yaratması normal değildir. Peeling yapan AHA benzeri meyve asitleri içeren ya da Retinoik asid içeren ürünler tedavi dozunda böyle bir etki yapabilir ama bu genellikle doktor denetiminde kullanılan bir dozda ve ilaç kategorisindeki ürünlerde geçerlidir. Reçetesiz olarak alınan kozmetik anti-agingler böyle bir reaksiyon yaptığında bunu normal kabul etmemek gerekir.

Antiaging ürünlere ne kadar erken başlanırsa o kadar iyidir.

Hayır bu tip ürünlere erken yaşta başlamış olmak ileride kırışıklık ve leke oluşmasına engel olmaz. Göz etrafı , alın, ağız etrafı kırışıklıkları büyük oranda mimiklerle ve güneş hasarı ile oluşurlar kremler bu kırışıklıkları engellemekte yetersiz kalacaktır. Güneş koruyucular, sigara içmemek ve düzenli nemlendirici kullanmak daha iyi bir korunma yöntemi olacaktır.

Amerikan Hastanesi
Dermatoloji Bölümü
Dr. Halil Bayazıt