Genel SağlıkHABERLER

BRUSELLOZ TEHLİKESİ

Bruselloz Tehlikesi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Doğanay, halk arasında “peynir hastalığı” olarak bilinen Bruselloz hastalığının, veteriner hizmetlerindeki yetersizlik nedeniyle giderek yayıldığını ve takibinin yeterince yapılmadığını söyledi.

Hastalığın öneminin yeterince bilinmediğini ifade eden Doğanay, şunları söyledi “Gece terlemesi ve halsizlik gibi sıradan belirtilerle ortaya çıkan Bruselloz, eklem ve kemiklerde apseler yapıyor. Beyinde menenjite ve kalpte, kalp kapakçıklarının değiştirilmesini gerektirecek hasarlara yol açıyor. Ameliyat gerektiren bu rahatsızlıkların tedavisi milyarlarca liraya maloluyor. Bu nedenle hastalık basite alınmamalıdır.”

TAZE PEYNİRDE TEHLİKE

Hastalığın süt ve süt ürünlerinden bulaştığını belirten Doğanay, özellikle peynir yapılırken sütün iyice kaynatılmamasının hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek, “Bruselloz, en çok taze peynirden bulaşıyor. Salamura yapılmış taze peynirin yenebilmesi için en az 3 ay bekletilmesi gerekir.

Bunun için taze peynir hiç yenmemeli veya yapılırken sütün iyice kaynatıldığından emin olunmalı. Çünkü hastalığın bulaşabilmesi için bir kez peynirin tadına bakılması bile yeterlidir” dedi.

Prof. Dr. Doğanay, Bruselloz hastalığının bildirimi zorunlu bir hastalık olduğunu da hatırlattı.

Hastalığı taşıyan insanın tedavisi kadar hastalığa neden olan hayvanında tesbit edilerek imha edilmesinin önemli olduğunu anlatan Doğanay, şüpheli kişilerin müracaatlarının hastalığın takibini kolaylaştıracağını söyledi.