Genel SağlıkHABERLER

BEL VE BOYUN SAĞLIĞI İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Fizyorem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Gülçin Gülşen, bel ve boyun sağlığı için pratik beslenme bilgileri verdi. Gülşen, kıvırcık marul yanısıra kalsiyum içeriği yüksek olan dereotu, peynirlerden ise protein ve kalsiyum zengini lor peynirinin tüketilmesinin omurganın kemik yapısını güçlendirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, Fizyorem Fizik Tedavi Merkezinde spinal dekompresyon yöntemiyle bel ve boyun fıtığı tedavisi sonrası, doğru beslenen hastalarında daha hızlı bir iyileşme olduğuna dikkat çekti. Gülşen, “Gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki, özellikle kalsiyum ve protein zengini lor peyniri yine kalsiyum deposu dereotu, kıvırcık marul ve balık ağırlıklı beslenme bel omurgamızın güçlü olmasını sağlarken iyileşme sürecini de hızlandırır.”dedi.

Fıtık Tedavisi Sonrası İyi Beslenin

Belkemiğinin anatomisi başta olmak üzere ciddi omurilik yaralanması sonrasında tedavi sürecinde iyi beslenmenin önemine değinen Prof.Dr. Gülçin Gülşen, “Bel omurgasını oluşturan disklerin 24 saat hareketli yapısına vurgu yaparak, ani şoklara tedbir olarak disk aralarını yumuşak dokuların oluşturduğu bilgisini verdi. Gülşen, belkemiği diskleri arasındaki yumuşak dokunun zarar görmesi genellikle siddetli sırt ve boyun ağrısı nedenidir. Eğer bu sorun tedavi edilmez ise zamanla bel fıtığı olarak bilinen rahatsızlığa yol açar. Fizyorem Fizik Tedavi Merkezi olarak, hasarlı disklerin tedavisinde uyguladığımız spinal dekompresyon (ameliyatsız bel – boyun fıtığı tedavisi) yöntemi sonrası, hastalarımıza aynı zamanda doğru beslenme tavsiyelerinde de bulunuyoruz.”şeklinde konuştu.

Omurga Sağlığınız İçin Şifa Kaynağı Meyve ve Sebzeler

Gülşen, “Bel kemiğinin sağlıklı olması için, kalsiyum açısından zengin gıdalardan oluşan bir beslenme listesi oluşturulması gerekir. Böylelikle kemiklerinizi yaşam süresi boyunca güçlü tutabilirsiniz.” dedi.

Dereotu ve Lor Peyniri Mucizesi

Gülşen, omurga sağlığında başta dereotu olmak üzere doğal sütten yapılmış lor peyniri, kıvırcık marul, bamya, barbunya, kuru fasülye gibi sebzeler, incir, kayısı, badem, fındık, ceviz, susam, tahin, yumurta, balık, balık yağı, zeytin yağı kemik besleyici özelliğe sahiptirler. Bu besinleri öğünlere yayarak düzenli şekilde rahatlıkla tükebilirsiniz.”şeklinde konuştu.

Balık, Yaz, Kış Her Vakit Sofrada Olmalı

Balık’ta bulunan Omega 3 yağ asitlerine dikkat çeken Prof.Dr. Gülçin Gülşen,”Üç tarafı denizle çevrili ülkemizde her mevsim balık bulunabildiğini düşünerek, beslenme için balığın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Gülşen, “Balık’ta bulunan Omega 3 yağ asitleri özellikleri gereği içerdikleri kolajen maddelerle hücrelerin yenilenmesi kolaylaşır. Bu da tedavi için çok önemlidir.”dedi.

Bol Su İçin, Hazır Gıdalardan Uzak Durun

Zarar görmüş bel disklerinin iyileşmesi sürecinde suyun önemine de değinen Gülşen, “Dejenere olmuş disklerin yeniden hidrasyon(sıvı içeriğini artırmak ) işlemi için vücudumuz suya ihtiyaç duyar. İdeal olarak, günde 8-10 bardak su içilmesi iyi olur. Tarım ürünleri yönünden ülkemizdeki bolluğa vurgu yapan Gülşen, “ Mevsiminde sebze, meyve, taze et, balık, doğal süt, yumurta ile beslenmek dururken, başta konserveler ve şarküteri olmak üzere nitrat, şeker, doymuş ve trans yağ, mısır şurubu içeren ürünlere yönelmek doğru olmaz.”dedi.