Genel SağlıkHABERLER

BEBEKLERDE SARILIĞA DİKKAT!

Sarılığın tesbiti için bebeğin cildinde ve göz aklarındaki renk değişikliğine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin burun ucuna ya da alnına bastırıp çekilmesi durumunda sarı bir renk ortaya çıkıyorsa doktora başvurmak gerekiyor.

Önce yüzde ardından gövdede, ilerledikçe de ayaklara doğru yayılan sarılığın fark edilmesinde ailelere büyük görev düşüyor. Çünkü kandaki bilirubin çok yükselecek olursa bebeğe zarar verebiliyor, beyinde hasar oluşturabiliyor.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kılınç, sarılığa, kırmızı kan hücrelerinin yıkımı sonucunda ortaya çıkan ve “bilirubin” denilen sarı renkli bir maddenin kanda aşırı birikmesinin neden olduğunu belirtti.

Yeni doğan bebeklerin, karaciğerleri yeterince olgunlaşmadığı için kanlarında biriken bilirubini hemen uzaklaştıramadıklarını ifade eden Kılınç, şöyle konuştu:

“Kanda aşırı bilirubin birikimi sarılığa neden olur. Sarılık, yeni doğan bebeğin cildinin ve göz aklarının sarıya boyanmasıdır. Sağlıklı ve zamanında doğan bebeklerin yüzde 50’sinden fazlasında sarılık görülür. Bu sarılık genellikle 1-2 hafta içinde kaybolur ve tedavi gerektirmez. Zamanından önce doğan bebeklerin organları gelişimlerini tamamlamamıştır. Karaciğerleri oluşan bilirubini çabucak temizleyemez. Ayrıca bebek hasta ve beslenmemişse bağırsaklarındaki bilirubini dışkı ile atması gecikir. Bu bebeklerin bilirubinleri daha fazla olacağından sarılığa yakalanma riskleri daha yüksektir.”

Kılınç, anne sütünde bulunan bazı maddelerin de sarılığa neden olabildiğini, anne sütüne bağlı sarılığın bir haftadan fazla sürmesi durumunda doktora danışılması gerektiğini belirterek doktorun belirli bir süre anne sütüne ara verilmesini isteyebileceğini bildirdi.

Bebeğin anne kan grubundan farklı kan grubuna sahip olması durumunda da sarılık görülebileceğini, böyle bir durumda da bebeğin mutlaka gözetim altında tutulması gerektiğini ifade eden Kılınç, şunları anlattı:

“Bazı bebeklerde sarılık tedavi gerektirmeyebilir ancak zamanında doğan bebeklerde 14 gün, erken doğanlarda 21 günden uzun süren sarılıkların mutlaka araştırılması gerekir. Sarılık bebeğin doğumundan sonraki ilk 24 saat içinde ortaya çıkmışsa bebeğin rengi 7 günden sonra koyulaşırsa ve sarılık 2 haftadan daha uzun sürmüşse hemen uzman doktora başvurulmalı.”

Kılınç, vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun kana karışması sonucu da sarılık görülebileceğini, bu nedenle sarılık olduğu anlaşılan çocuğun ateşinin yükselmesi halinde vakit kaybetmeden tedavi altına alınması gerektiğini kaydetti.

AİLELERE ÖNERİLER

Ebeveynlerin bebeklerinin cildinde ve göz aklarındaki renk değişikliğine dikkat etmesini isteyen Kılınç, bebeğin sarılığının doğal ışıkta değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kılınç, sarılığın önce yüzde ardından gövdede fark edildiğini ve ilerledikçe ayaklara doğru yayıldığını, parmağın bebeğin burun ucuna ya da alnına bastırıp çekilmesi durumunda sarı bir renk ortaya çıkıyorsa doktora başvurmak gerektiğini bildirdi.

Kılınç, “tüm yeni doğan bebekler hastaneden çıkmadan önce mutlaka sarılık yönünden değerlendirilmesi ve riskli olan bebekler gözetim altında tutulmalı. Kandaki bilirubin çok yükselecek olursa bebeğe zarar verebilir, beyinde hasar oluşturabilir. Sarılığın fark edilmesi konusunda ailelere büyük görev düşüyor” dedi.