Genel SağlıkHABERLER

BAYRAMDA MİSAFİRLERİNİZE SAĞLIKLI BESİNLER SUNUN

Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. İpek Ağaca, “Ramazan bayramında sağlıklı beslenme” hakkında bilgi verdi.

Bayramda tüketilen şekerli besinler, tatlılar, hamur işleri kilo alımlarına neden olmaktadır. Bunun yanında; gaz sıkıntıları, şişkinlik, hazımsızlık, mide bulantıları, baş ağrıları, tansiyon yükselmeleri, şeker komaları gibi sağlık problemleri de ortaya çıkabilmektedir. Halbuki bayramda da beslenmeye dikkat edildiğinde formunuzu ve sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte bazı öneriler:

Misafirlerinize sağlıklı ikramlar yapın.

Şeker bayramında ikram edilen baklava gibi şerbetli tatlılar, şekerler, pastalar, çikolatalar, hamur işleri, meşrubatlar, şekerli ve asitli içecekler bireylerin hem kilo alımlarına sebebiyet vermekte; hem de kan şekerlerinde hiç istemediğimiz dalgalanmalara neden olmaktadır. Özellikle diyabetli bireylerde bu besinleri tükettikten sonra kan şekerlerinde meydana gelen hızlı yükselme, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı misafirlerinize yaptığınız ikramların cinsine, çeşidine, hatta miktarına dikkat etmelisiniz.

Tatlılardan neler ikram edilebilir?

Şerbetli, çok ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları (Sütlaç, güllaç, muhallebi, dondurma, tavuk göğsü gibi) veya meyve tatlılarını (Ayva tatlısı, armut tatlısı, elma tatlısı, kabak tatlısı gibi ) tercih edin. Böylece ikramda bulunduğunuz kişilerin hem sağlıklarını korumuş olacaksınız; hem de bu tatlılar onları memnun edecektir.

Misafirlerinize meyve ikram edin

Misafirlerinize meyve ikram edebilirsiniz. En lezzetli, doğal ve hafif tatlı olan meyveler hem çok sağlıklı hem de çok keyifli ikramlardır. Bütçenizi de kontrol altına alacak olan bu çözüm, misafirlerinizin sağlığı için de oldukça önemli bir adım olacaktır.

Karpuz, kavun, elma dilimleri, armut dilimleri, ananas dilimleri, erik, kuru incir, şeftali vb. meyvelerden oluşan bir meyve tabağı hazırlayabilirsiniz. Ama tabi miktara dikkat! 1-2 porsiyonu geçmemeli.

Meyve ve sebze tüketimine dikkat!

Şeker bayramında tatlı ve hamur işleri tüketimi artmakta; fakat meyve, sebze tüketimleri azalmaktadır. Yetersiz miktarlarda alınan posa bağırsakların düzensiz şekilde çalışmasına da neden olabilmekte, kişileri sağlık açısından sıkıntıya sokabilmektedir. Gün içerisinde mutlaka 3-5 porsiyon meyve tüketmeye gayret edilmeli, sebzelerin ana öğünlerde mutlaka yer almasına önem verilmelidir. (Salatalar, sebze söğüş, etsiz veya etli sebze yemekleri olabilir)

İkram ettiğiniz içecekleri sağlıklı hale getirin

Bayram ziyaretlerinde genellikle kola, diğer asitli içecekler, hazır meyve suları ikram edilmektedir. Kan şekerini hızlı şekilde yükseltme özelliği olan ve fazla miktarda kalori içeren bu içecekler yerine; misafirlerinize taze sıkılmış meyve suları, ayran, evde yapılmış şekersiz limonata, şekersiz kompostolar, su, maden suyu, doğal bitki çayları ikram edebilirsiniz.

Öğünlerinizi atlamayın

Yapılan bayram ziyaretleri günlük beslenme düzenini değiştirebilmektedir. Kişiler öğünlerini atlayabilmekte, dolayısıyla sağlıklarını riske atabilmektedirler. Bayramda öğünlerin düzenine mutlaka dikkat edilmeli, 6 öğün beslenilmelidir.