Genel SağlıkHABERLER

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE DAYANIŞMA VE EKİP İŞİDİR

Alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirilen 29’uncu Bağımlılık Dayanışma Günü kutlandı. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi (BRSHH) Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık sorununun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

İstanbul AMATEM, alkol/madde bağımlılığına dikkat çekmek amacıyla, 29’uncu Bağımlılık Dayanışma Günü’nde alkol/madde bağımlılarını, aileleri ve tedavi ekibi ile bir araya getirdi. AMATEM’de tedavi görenlerin, bağımlılıkla mücadele kapsamında tedavi süreçlerini ve başarı öykülerini kendi ağızlarından aktardığı Bağımlılık Dayanışma Günü, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E. A. Hastanesi’nin (BRSHH) Mazhar Osman Eğitim ve Toplantı Salonu’nda kutlandı. Aylar öncesinde başlayan hazırlıkların sonucu olan çeşitli gösteriler sergileyerek iyileştiklerini adeta ilan eden hastalar, tüm katılımcıları, alkol ve madde bağımlılığı ile mücadeleye çağırdı.

Madde bağımlılığı yaşı düştü

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BRSHH) Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt, burada yaptığı konuşmada, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bağımlılık sorununun ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

Ülkemizde alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelere başlama yaşının oldukça düştüğünü hatırlatan Kurt, “Bu çok ciddi ve tehlikeli bir durumdur. Madde kullanımı sadece madde kullanan kişileri değil aileleri, anı zamanda çevreyi ve tüm toplumu etkilemektedir. Önemli kayıplara neden olmaktadır” dedi.

Sadece hastaneye yatırarak ya da ilaç vererek bağımlılık tedavisini yapmanın mümkün olmadığını belirten Kurt, “Psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir” diye konuştu.

Hastaların çoğu tedavi olduktan sonra ‘dünyaya yeniden geldim’ dediğini ifade eden Kurt, şunları kaydetti: “Bizler hastaların ve onlarla ilgilenen merkez çalışanlarının başarısını kutlamak için buradayız. Buradaki herkes kendi rızasıyla yola çıkıyor ve büyük bir irade ortaya koyuyor. Bizlere ve hasta yakınlarına da onlara destek olmak kalıyor. İşin temelinde katılım, irade ve başarıyı istemek yatıyor. Bunlar olmadan yol almak mümkün değildir.”

Bağımlılıkla mücadelede dünyanın en ileri tedavi yöntemlerinin AMATEM’de kullanıldığını açıklayan Doç. Dr. Erhan Kurt, AMETEM ismini BRSHH adına İstanbul AMATEM olarak tescillediklerini de sözlerine ekledi.

İstanbul AMATEM Koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Evren ise bağımlılık tedavisinin bir ekip işi olduğunu her fırsatta vurguladığını söyledi. Alkol ya da madde ile ilgili sorun yaşayan kişinin tedavi ekibi ile bağlantısının poliklinik kapısından girdiği anda başladığını belirten Evren, “Poliklinikten yoğun bakıma, arındırma servislerinden 28 günlük terapi katına, ya da ayaktan terapi programlarından bağevi rehabilitasyon programına kadar geçen süreçlerde tedavi ekibinin büyük emeği vardır. Herkes fedakarca çalışmaktadır” dedi.

Her yıl binlerce kişi başvuruyor

Her yıl AMATEM’e madde kullanımı nedeniyle binlerce kişinin başvurduğunu hatırlatan Evren, şunları aktardı: “Bu kişilerin tedavi süreçlerini ise psikiyatri uzmanları, aile hekimi uzmanı, psikolog, hemşire, sağlık memuru, sosyal çalışmacı ve diğer çalışanlardan oluşan bir ekiple gerçekleştiriyoruz. Bizler AMATEM ve ÇEMATEM’de tedavi görmüş ancak sessiz kalmış çok sayıda hastanın başarı öykülerini paylaşarak umutsuzluk duygularını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparak madde kullanımının tedavisinin aile, çevre ve toplumla iç içe bir şekilde yapılarak başarıya ulaşılabileceği yönünde sesimizi de duyurabildik.”