ANTİBİYOTİK KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTABİLİYOR
Antibiyotiğin kalp krizi riskini azaltabildiği belirlendi.
Amerikan Kalp Kuruluşu’nun yayın organında yayımlanan, İngiliz bilim adamlarının yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, kalp hastalıklarının da nedeni olarak bilinen Helicobacter Pylori ve Chlamydia virüsleri ile vücutta meydana gelen iltihaplanma üzerindeki etkisinden dolayı antibiyotuk kalp krizini azaltabiliyor.
Elde ettikleri sonucu “sürprizle” karşıladıklarını kaydeden İngiliz bilim adamları, antibiyotiğin vücuttaki başka organizmalar üzerinde de etkili olabildiğini, ilacın iltihaplanmaya karşı özelliğinin bunu sağladığını ifade ettiler. Antibiyotiği kullanan hastada her iki virüsün bulunup bulunmamasının ilacın etkisi üzerinde rol oynamadığı, virüs bulunmayan hastalarda da, antibiyotiğin iltihaplanmadan kaynaklanan kalp rahatsızlıkları üzerinde etkili olduğu kanıtlandı.
325 KİŞİ ÜZERİNDE DENENDİ
Yaşları 39 ile 80 arasında olan 225 erkek ve 100 kadın denek üzerinde araştırma yapan uzmanlar, hastanaye kalp krizi ya da aşırı göğüs ağrısı şikayetiyle yatan hastalara amoxycilin, azithromycin ve placebo verdi. Bir grup hastaya, ayrıca Helicobacter Pylori virüsünü yok eden omeprazole-metronidazole antibiyotik kombinasyonu verildi.
Bir yıl boyunca gözlenen antibiyotik grubu hastalarında placebo verilen hastalara gore, yeniden hastaneye başvurma oranının yüzde 36 azaldığı belirlendi. Uzmanlar, antibiyotiğin hem Helicobacter Pylori virüsüne, hem de vücuttaki iltihaplanmaya karşı etki göstererek, kalp krizi riskini indirebildiğini belirtti.
Vücuttaki iltihaplanmanın kalp hastalıklarının oluşmasında önemli rol oynadığı biliniyor.
ANTİBİYOTİKLER C-TEPKİSEL PROTEİNİ ÜZERİNDE ETKİLİ
Araştırmacılar, amoxycilin, metrodazole ve omeprazole antibiyotiklerinin Helicobacter Pylori bakterisi üzerinde aktif olduğunu, azithromycin, metronidazole ve omeprazole antibiyotiklerinin ise diğer virus ve C-tepkisel protein oranı üzerinde olumlu etki ortaya koyduğunu belirttiler.
Antibiyotik terapisinin 12. haftasında, hastaların yüzde 17,2’sinin anjin ya da kalp krizi nedeniyle hastaneye müracaat ettikleri gözlenirken, bu oran placebo verilen hastalarda yüzde 27,2 olarak belirlendi.
Bir yıl süren araştırmanın sonunda ise antibiyotik grubunda yeniden hastaneye başvurma oranı yüzde 25,8, placebo grubunda yüzde 38,9 olarak saptandı.
Bundan sonraki araştırmalarda, antibiyotiğin hastalarda daha uzun ve kısa dönemde ortaya koydukları etki gözlemlenecek.