Genel SağlıkHABERLER

ANNELİK, DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU İLE İKİ KAT DAHA ZORDUR!

Profesyonel hayatta kariyer sahibi olmaya çabalayan veya bir işte çalışmayan her kadın için “anne” olmak zor bir iştir; ancak DEHB’li anneler için bu, iki kat daha zordur. Çoğu anne, öncelikle çocuğunun ihtiyaçlarıyla ilgilenerek kendi ihtiyaçlarını göz ardı eder ve durum, DEHB’li bir anne için karmaşık bir hale gelir. Sorunların en büyük nedeni ise; çoğu annenin DEHB’li olduğunu bilmiyor olması veya kabul etmiyor olmasıdır.

Kadınlarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu; genellikle gözden kaçırılan bir rahatsızlıktır. Birçok DEHB’li kadında; depresyon, kaygı veya başka belirtilerin de görülmesi nedeniyle bu rahatsızlıklar tedavi edilmeye başlanır. Sorunlara asıl neden olan DEHB ise; kişide varlığını devam ettirmektedir. Birçok işi aynı anda yapmayı ve pratik olmayı gerektiren annelik; kafası dağınık, organize olamayan, yanına alması gereken eşyaları sürekli unutan bir kadın için çok daha zordur.

Henüz kendi günlük hayatında organize olamadığı için çocuğunu da nasıl düzene sokacağını bilemeyen anneye, ancak bir uzmandan yardım almak istemesi halinde DEHB teşhisi konabilir. Teşhis konmasının ardından, tedavi süreci başlar. DEHB’li anne çalışıyorsa, kullandığı ilaç, işteyken rahatsızlığın belirtilerini azaltabilir, ancak evdeki işler için yeterli olmayabilir. İşte geçen yoğun bir günün ardından, DEHB’li annelerin; akşam eve geldiklerinde yemek yapmaları, çamaşır, bulaşık gibi ev işlerini düzenlemeleri, faturaları ödemeleri, çocukları motive etmeleri beklenir ve bu işlerin hiçbiri DEHB’li biri için kolay işler değildir.

Profesyonel Dikkat Eksikliği Koçluğu sertifikalı, Psikoloji Yüksek Lisanslı S. Tana Alalu ve Eda Aydoğan tarafından kurulan Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Koçluk Akademisi (DEHBka); DEHB’li kadınlara önerilerde bulunan Psikoterapist Terry Matlen’in annelere önerisinin, DEHB belirtilerini, aile üyeleriyle paylaşmak olduğunu bildiriyor.

Matlen’a göre; DEHB’li bir anne, hayatını basitleştirmek için aile üyelerinden yardım istemelidir. Örneğin anne çamaşır asıyorken, baba sofrayı kurabilir. Annenin DEHB’li olması, onu kötü bir anne yapmaz. Tam tersine, DEHB’li olmak, annenin çocuğunun sorunlarıyla ilgili empati kurmasını ve sorunlarına yaratıcı çözümler bulmasını sağlayabilir.

DEHB’i avantaja çevirmek ve olumsuz etkilerini azaltmak konusunda yardımcı olan DEHBka; DEHB’li annelere, çocukları ve ailesiyle yaşamlarını düzene sokmaları konusunda destek oluyor. DEHB’in annelere önerileri arasında; unutkanlığı azaltmak için ajanda tutmaları, düzenli aile toplantıları yapmaları ve eşleriyle baş başa vakit geçirmeleri yer alıyor. Annelerin işlerini kolaylaştıracak önerilerden bir diğeri ise; sabah karmaşasından kaçınmak için, çantaları kapının yanına koymak, giyilecek kıyafetleri hazırlamak gibi işlerin bir önceki gece yapılması.

S. Tana Alalu ve Eda Aydoğan tarafından kurulan DEHBka; sadece annelerin değil, tüm DEHB’li kişilerin rahatsızlıklarıyla baş etmelerine yardımcı oluyor. DEHBka; çalışmalarını gerektiğinde psikologlar, psikiyatristler ve özel eğitim uzmanları ile birlikte bütünsel bir yaklaşım eşliğinde gerçekleştiriyor.