Genel SağlıkHABERLER

ANNE ADAYLARI YAZ AYLARINDA DAHA DİKKATLİ OLMALI!

Yaz mevsimin gelmesiyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları hamile bayanları çok fazla etkiliyor.

Yaz mevsimi hamileliğin en zor geçtiği dönemdir. Sıcak ve nemli havalar özellikle son aylarında anne adaylarına sıkıntılı günler yaşatabilir.

Gebelerde yaz döneminde görülen sıkıntılar; sıcak basmaları, el ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalarda artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde anne beslenmesine, giyimine, temizliğine daha çok dikkat etmeli diyor Sema Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülnihal Bülbül.

Gebelerin direkt güneş altında kalmaları ise önerilmiyor. Gebelikte salgılanan bazı hormonlar güneş ışınlarına karşı cildin duyarlılığını arttırarak özellikle yüz, karın bölgelerinde kahverengi lekelenmelere neden olabilir. Güneş ışınlarının dik olduğu 11.00–15.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması önemle vurgulanıyor. Günün diğer saatlerinde15 koruma faktörlü kremlerle güneşe çıkılması öneriliyor.

Sıcak havalar nedeniyle terle kaybedilen sıvı miktarı arttığı için günde en az 2,5 litre sıvı alınması gerekiyor. Su, taze meyve suları ve ayran sıvı alımını karşılamak için tercih edilmeli.

Gebelikte vücut direnci düştüğü için bazı enfeksiyonlara yatkın olabiliyor. Özellikle genital bölgenin nemli kalması mantar enfeksiyonu için zemin hazırlamakta. Bu yüzden anne adaylarının pamuklu çamaşırları tercih etmelerinde fayda var. Yazın ter emici, rahat, hafif, kolay değiştirilebilir ve yıkanabilir giysilerin tercih edilmesi gerekir.

Gebelikte yaz döneminde yapılacak en iyi sporlar yürüyüş ve yüzmedir. Özellikle yüzme karın kaslarını çalıştırdığı için doğumu kolaylaştırıcı özelliği bulunuyor. Anne adayının mayosunun çok sıkı olmaması ve yüzme sonrasında ıslak mayo ile kalınmaması önemle tavsiye ediliyor. Enfeksiyon ihtimaline karşı havuz yerine denize girme tercih edilmesi öneriliyor.

Yaz döneminde en çok sorulan sorulardan biri de seyahattir. İlk 3 ay ve son 3 ay genellikle seyahat yapılması önerilmez. Hamilelikte uçak yolculuğu güvenlidir. Uzun süreli yolculuklarda bacak ve ayak bileklerinde şişmeler olabilir, bu nedenle 1,5–2 saatte bir mola vererek kısa yürüyüşler yapılmalı ve kan dolaşımı uyarılmalıdır.