AIDS’TEN DAHA BULAŞICI HASTALIK: HEPATİT
Türkiye’de Hepatit, batıda yüzde 3-4, doğuda da yüzde 10-12 arasında değişen oranlarda görülüyor.
Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, karaciğer kanseri veya nakline neden olan hastalıklardan özellikle Hepatit B’nin, AIDS’ten 100 kat daha bulaşıcı olduğunu bildirdi.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Bilim Dalı’nın, Schering-Plough tıbbi ürünler firmasının sponsorluğunda düzenlediği “5. Ulusal Pediatrik Gastroenteroloji ve Beslenme Kongresi”, The Marmara Oteli’nde başladı. Kongrede konuşan Prof. Dr. Yağcı, direkt karaciğeri tutan virüslerden özellikle B ve C’nin çok önemli olduğunu belirterek, bunların da genellikle kan, kan ürünleri ile temas ettiği cihazların kullanılmasıyla geçtiğini anlattı. Bunlar içinde Hepatit B’nin bulaşıcılığına işaret eden Prof. Dr. Yağcı, “Özellikle Hepatit B, AIDS’ten 100 kat daha fazla bulaşıcı” dedi.
ÇOCUK VE ADÖLESANLAR DA AŞILANMALI
Virüsü taşıyan anne adaylarının çocuklarını bekleyen tehlikeye de dikkati çeken Prof. Dr. Yağcı, virüsün çoğalmasının fazla olduğu kişilerin bebeklerinde de yüzde 90 oranında bu hastalığın görüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Yağcı, Türkiye’de 1998 yılından bu yana yenidoğanların Hepatit B’ye karşı aşılandığını hatırlatarak, ancak çocuk ve adölesanların da bundan yararlanması gerektiğini, hastalığın önüne ancak böyle geçilebileceğini kaydetti.
Hamilelerin mutlaka taramadan geçirilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Yağcı, Türkiye’de hastalığın batıda yüzde 3-4, doğuda da yüzde 10-12 arasında değişen oranlarda görüldüğünü sözlerine ekledi. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Fügen Çullu ise çocuk yaştakilerin tedavilerinin erişkinlere göre daha ekonomik olduğunu anlatarak, “İlköğretim çağındaki bütün çocuklara tarama yapılmalı. Koruyuculuğu olduğu için aşı yaygınlaştırılmalı” dedi.