Genel SağlıkHABERLER

YILBAŞINDA HER AİLENİN BİR HEKİMİ OLACAK

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamada 46 ile ulaşan aile hekimliği yılbaşından itibaren bütün Türkiye’yi kapsayacak.

Sağlık Bakanlığı geriye kalan 35 ilin aile hekimliğine geçişine ilişkin de yeni takvim belirledi. Belirlenen tarihler doğrultusunda aile hekimliğine geçecek olan illerden sonra 2011’in başından itibaren aile hekimliği tüm ülke genelinde yayılmış olacak.

Bakanlığın hazırladığı takvime göre aile hekimliği 15 Temmuz’da Ankara’da, 30 Ekim’de ise İstanbul’da hayata geçecek. Bunların yanı sıra aile hekimliği 5 Temmuz’da Bingöl, Yozgat, Mersin’de, 12 Temmuz’da Çanakkale, Malatya, Aksaray’da, 9 Ağustos’ta Tokat, Ardahan, Batman, Tekirdağ, Kars’ta, 13 Eylül’de Ordu, Bitlis, Zonguldak, Muş’ta, 20 Eylül’de Sivas’ta uygulamaya geçecek. Ayrıca Bakanlık aile hekimliğine 11 Ekim’de Ağrı, Afyon, Balıkesir’de 18 Ekim’de Van ve Hakkâri’de, 9 Kasım’da Siirt’te, 15 Kasım’da Mardin, Diyarbakır, Kocaeli’de, 6 Aralık’ta Şırnak’ta, 13 Aralık’ta Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Aydın, Muğla ve Antalya’da hayata geçirileceğini açıkladı.

AİLEDEN BİRİ GİBİ OLACAK

Aile hekimleri, ev ziyaretleri ile kendilerine kayıtlı kişileri ilk altı ay içinde yaşadıkları ortamda görecek ve daha yakından tanıma imkânına sahip olacaklar. Aile hekimine bir yıllık sürede hiç gitmeyen kişiler, aile hekimleri tarafından aranarak sağlık durumları hakkında bilgi alınacak ve sağlık kayıtlarının güncellenmesi sağlanacak. Aile hekimine doğrudan başvuru imkânı olmayan ve aile hekimine gidemeyecek durumda olan vatandaşlara yerinde sağlık hizmeti uygulanması yapılacak. Kırsal alanda yaşayanlara da ayda en az iki defa gezici sağlık hizmeti sunulacak.