Genel SağlıkHABERLER

BAYRAMDA AŞIRI YEME SENDROMUNA KARŞI HAZIRLIKLI OLUN

Tatillerdeki açık büfeler, evdeki ikramlar bayramda kilo almaya neden oluyor. Bayramda aşırı yeme sendromu yaşandığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, alınacak önlemleri belirtti: Hazımsızlığa karşı rezene çayı, metabolizmayı hızlandırmak için günde 2 litre su için, sütlü tatlıları tercih edin, hamur işi olanların sadece tadına bakın, her yemek arasında meyve tüketin, badem ve bitter çikolatayı tercih edin.

Beslenme düzeninin değişmesiyle birlikte bayramda aşırı yemek yeme eğilimi ortaya çıkıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Beslenme-Diyet Uzmanı Hülya Çağatay, bayramda kilo alma riskinin arttığına dikkat çekti: ”Bayram gibi sosyal dönemlerde aşırı yeme sendromu yaşanır. Bir hafta gibi kısa süreli tatillerde bile 2-3 kg. kadar kilo alımı görülebilmektedir. Bayram tatillerinde gerek açık büfeler, gerekse evlerdeki ikramlar reddedilemez bir açlık ile her şeyden tatmaya yöneltir.”

Bayramda sağlıksız beslenmenin mide spazmına kadar varan sonuçları olduğunu vurgulayan Çağatay, “Özellikle diyabeti, kalp hastalığı veya kronik böbrek yetmezliği gibi sağlık problemi yaşayan kişilerin bayramı sağlıklı geçirmek adına daha dikkatli olmaları gerekmektedir” dedi. Ramazan boyunca sıvı tüketiminin azaldığını belirten Hülya Çağatay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bayramda günlük su ve sıvı tüketimi arttırın, 2 litre suyu azar azar öğün aralarında içmeye başlayın ve metabolizmanızı eski düzeninine yavaşça hazırlayın.”

YEMEKTEN SONRA REZENE ÇAYI

Çağatay, hazımsızlığa karşı yemeklerden 30 dakika sonra 1 fincan rezene çayı tavsiye ediyor: “Metabolizmanızı hızlandıracak ve toksin atımına yardımcı olacak bu özel çay karışımı ile hem midenizi rahatlatın hem de dolaşımınızı düzenleyin.” Çay karışımı: 1 tutam rezene, 1 kabuk tarçın, 1 tutam yeşil çay, 1 halka limon kabuklu, 2 dilim elma. Yapılışı; 2 fincan su ile malzemeleri kaynatın, 15 dakika sonra ilk buharını verdiğinde taze olarak tüketin.

HAMUR İŞİ TATLIYI TADIMLIK YİYİN

Çağatay, bayramda da sütlü tatlıları öneriyor. Ancak, hamur işinde ısrarcı olanları uyarıyor; eğer baklava gibi hamur işi bir tatlı ikram edildiyse küçük hacimlerde yemeğe özen gösterin.

Tatlı örnekleri ve kalorileri:

– Baklava : 350 kal.

– Künefe: 430 kal.

– Revani: 220 kal.

– Sütlaç: 180 kal.

– Kazandibi: 130 kal.

– Güllaç : 230 kal.

– Meyve tabağı: 100 kal.

10 Adımda Bayramda Beslenme

1- Sabah kahvaltısını mutlaka yapın, kahvaltı ilk öğündür, gününüzü belirler. Akşam yemeklerinizi geç yemeğin. Ara öğünlere özen gösterin, her yemek arasında mutlaka bir meyve tüketin, hem zinde olmanızı sağlayacak hem de gaz, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasını engelleyecektir.

2- Öğün sayınızı 3 ana, 3 ara öğün olarak belirleyin. 2-3 saatte bir beslenin, yeni beslenme biçiminiz metabolizmanızı hızlandırmaya yönelik olsun. Bu öğünlerde mutlaka azar azar yemelisiniz. Öğün hacminin büyük olması 1 aydır oruç tutmaya alışmış bir vücut için oldukça zorlayıcı olabilir. Mide spazmına kadar gidebilecek ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

3- Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin. Hamur tatlıları yüksek kaloriye sahiptir.

4- Mutlaka bol su tüketin, su dolaşımınızı hızlandırır.

5- Bayramda alkol alımına dikkat edin, hafif içkileri tercih edin. Özellikle alkol alımını Ramazan’da tamamen yok ettiyseniz hemen ertesinde aşırı alkol tüketimi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden alkol alımını sınırda tutmak gerekmektedir.

6- Spor yapıyorsanız ara vermeyin, bayramda da sporla canlı ve aktif olun.

7- Tüm Ramazan boyunca mide ve barsak hareketleriniz azaldığı için mutlaka lifli gıdalarla organlarını harekete geçirmelisiniz. Bol lif içerikli olan çok tahıllı ekmekler, posalı meyveler (elma-portakal-armut vb.) tüketmeye özen göstermelisiniz.

8- Gece yatmadan 1 küçük kutu probiyotik yoğurt yiyebilirsiniz, hazımsızlık yaşamanızı önler.

9- İkram edilen her çikolatayı veya şekeri yemeyin, daha çok badem ve bitter çikolatayı seçin, günde 1-2 seferi geçmemesine özen gösterin.

10- Ramazan’da sigarayı gün içerisinde tüketmediyseniz aniden tüketim başlayacağı için herhangi bir sağlık probleminiz yok ise mutlaka sabah kahvaltınızda 1 su bardağı portakal suyu için. Portakal suyundaki C vitamini sigaranın toksik etkilerinden sizi bir nebzede olsa koruyacaktır.

BAYRAM MÖNÜSÜ

(09:00)Kahvaltı:

1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

Tatlı kırmızıbiber+ 1 salatalık + 1 domates

2 yemek kaşığı lor peyniri

2 ince dilim kepekli ekmek

(11:00) Ara Öğün: 1 adet meyve

(13:00) Öğle:

1 porsiyon ızgara tavuk veya et veya balık + sebze garnitür

2 yemek kaşığı bulgur veya esmer pirinç pilavı

2 dilim kepekli veya çavdarlı ekmek

1 büyük kase salata

(15.30)İkindi: 1 porsiyon sütlü tatlı

(18:30)Akşam:

6 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği

1 büyük kase salata

2 ince dilim kepekli ekmek

1 kase az yağlı yoğurt

(21:30)Ara Öğün: 1 adet meyve