Genel SağlıkHABERLER

STRES İLE HASTALIK AKRABA ÇIKTI!

Avustralyalı bilim adamları, stresin, soğuk algınlığından kansere değin her türlü hastalıkla bağlantısı olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını duyurdu.

Sidney Garvan Enstitüsü’nden bir grup bilim adamı, kişinin stresli olduğu sırada vücuduna salgılanan nöropeptid Y (NPY) hormonunun, vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını ve kişinin hastalanmasına yol açtığını söyledi.

Bilim adamlarından Fabienne Mackay, “Bugüne kadar beyin ile bağışıklık sistemi arasındaki bağlantı konusunda ikinci dereceden kanıtlar bulunmuştu. Ancak şimdi bu bağlantıyı tam olarak tespit ettik” diye konuştu.

Stresli zamanlarda sinirlerin çok miktarda NPY salgıladığını belirten Mackay, “Bunlar kana karışarak, bağışıklık sisteminde hastalığa neden olan mikropları tahrip eden koruyucu hücrelerin faaliyetini engelliyor” dedi. Mackay, “Stresin bizi hasta yaptığı artık bir mit değil. Şimdi bunu kesin olarak biliyoruz. Bu konuyu ciddi olarak ele almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

NPY’nin olumsuz etkisini ortadan kaldıracak ilaçların geliştirilmesinin yıllar alacağını söyleyen Mackay, kısa süreli en iyi çözümün stresle başa çıkma yöntemleri olduğunu belirtti.

Bulgularını “Journal of Experimental Medicine”da yayınlayan bilim adamları, bu tespitin hastalıkların tedavisinde yeni yöntemlerin ele alınmasına yol açacağını ifade etti.

Gruptaki bir diğer bilim adamı Herbert Herzog da, NPY’nin kan basıncı ve kalbin atış hızına etkisinin bilindiğini ancak bunun bağışıklık sistemine etkisinin keşfedilmesiyle birlikte hastalıkların tedavisinde yeni kapılar açıldığını söyledi.

Herzog, nezle, soğuk algınlığı veya kanser gibi daha ciddi durumlarda, stresin, şiddetine göre kişiyi hastalıklara karşı çok daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti.