Genel SağlıkHABERLER

AB’NİN KUŞ GRİBİ ZİRVESİ

Avrupa Birliği’nden veteriner ve uzmanlar, kuş gribi salgını ile mücadele amacıyla Brüksel’de bir araya geliyor.

Şimdiye dek sadece Asya ile sınırlı olduğu düşünülen kuş gribi, geçtiğimiz günlerde Rusya’da da ortaya çıkmıştı. Hollanda bunun üzerine kümes hayvanlarının açık havaya çıkarılmasını yasaklamış, Almaya da benzer bir adım atabileceğini bildirmişti.

Avrupa Komisyonu sözcülerinden Philip Tod, toplantı öncesinde, tüm üye ülkelerin riskleri aynı şekilde değerlendirmediğinin altını çizdi. Tod, bu nedenle bazı önlemleri her üyenin gerekli veya mümkün bulmayabileceğini söyledi.

Yetkililer öncelikle Hollanda’dan önlemlerini açıklamasını isteyecek. Dünyanın en büyük et ihracatçılarından birisi olan Hollanda, göçmen kuşların gribi yayabileceği kaygısıyla tavukçuluk yapan şirketlere kümes hayvanlarını açık havaya çıkarmama talimatı vermişti. Yüz milyona yakın kümes hayvanı yetiştiren Hollanda, iki yıl önceki bir kuş gribi salgını sırasında 30 milyon kadar hayvan itlaf etmek zorunda kalmıştı.

Fakat Avrupalı uzmanların, göçmen kuşların virüsü Batı Avrupa’ya taşıyabileceği senaryosunu fazla olası bulmadığı kaydediliyor.

Ancak virüsü tespit etmek ve önlemek için bazı öneriler getirileceği düşünülüyor.

Rusya ve Kazakistan’da altı noktada görülen kuş gribi vakalarına yol açan virüs, 2003’ten bu yana Asya’da yaklaşık 60 kişinin ölümüne yol açan virüsle aynı. Virüs hastalıklı hayvanlardan insanlara geçebiliyor ama insanlar arasında geçiş olmadığı düşünülüyor.