Genel SağlıkHABERLER

YOĞUN BAKIM REZALETİ

Geniz eti ameliyatı olan Mahmut Baykal’ın yoğun bakım ünitesi olmadığı için başka hastaneye sevk edilirken ölmesi, özel hastanelerin yeterliliğini tartışma konusu yaptı.

Akşam Gazetesi’nden Gül Kireklo, Özner Berber ve Hüsniye Temur Oral’ın haberine göre, SSK ve Devlet Hastaneleri’ndeki yığılma, özel hastane sayısını patlattı. Özellikle büyükşehirlerde neredeyse her köşe başında bir özel hastane açıldı. Ancak özel hastanelerin yeterlilikleri sayılarıyla doğru orantılı değil. Bu acı gerçeği, önceki gün Sultanbeyli Saygı Hastanesi’ne geniz ameliyatı olmak için giden ancak tabutla çıkan 27 yaşındaki Mahmut Baykal bir kez daha gözler önüne serdi.

Bir kozmetik şirketinde Bilgi İşlem Sorumlusu olarak çalışan Baykal, geçen yıl kız kardeşi Amira’nın da ameliyatını yapan söz konusu hastanedeki Uzman Dr. Osman Yazıcılar’ın yanına gitti. Genç adam, iki gün önce de Dr. Yazıcılar ve anastesi uzmanı Şükrü Korkmaz tarafından ameliyata alındı.

Ameliyat sırasında ‘Mali hipertermi’ (Vücut ısısının artması ve nabzın yükselmesi) ortaya çıktı. Baykal’ın hemen yoğun bakıma alınması gerekiyordu ama bu ünite hastanede yoktu.

Kartal’daki Özel Umut Hastanesi’ne kaldırılmak istenen Mahmut Baykal yolda hayatını kaybetti. Baykal’ın yakınları, bu sevk işlemi sırasında hastanın 7 saat bekletildiğini öne sürdü. Aile, bu acı olay üzerine Kartal Savcılığı’na doktorlar ve hastane hakkında suç duyurusunda bulundu.

İZMİR’e gönderildi

Otopsi için Adli Tıp Kurumu’na kaldırılan Baykal’ın cenazesi, Maltepe’de kılınan namazın aradından toprağa verilmek üzere İzmir’in Buca İlçesi’ne gönderildi.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Erman Tuncer, özel hastanelerin, kendilerinden aldığı ruhsatla çalışabildiğini belirtti. Tuncer, iznin alınabilmesi için bayındırlık ve itfaiye raporlarına kadar herşeyin tam olması gerektiğini söyledi. Yeni çıkarılan yönetmeliğe göre özel hastanelerde yoğun bakım ünitesinin bulunmasının şart olduğunu belirten Tuncer, daha önce kurulan bazı hastanelerde yoğun bakım ünitesinin bulunmadığını vurguladı. Tuncer, yönetmeliğe göre 28 Mayıs 2005 tarihine kadar eksiklerin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

71 yıllık yasa

Türkiye’de 270 özel hastane, İstanbul’da da 152 özel hastane bulunduğuna dikkat çeken Özel Hastaneler Genel Koordinatörü Yaşar Yıldırım da, Türkiye’deki özel hastane sayısının yarıdan fazlasının İstanbul’da olduğunu söyledi. Yıldırım, yeni çıkan yönetmeliğe göre, özel hastanenin 50 yatak kapasiteli olması durumunda 1 genel cerrahi, bir kardiyoloji olmak üzere en az 2 yataklı yoğun bakım

ünitesi olmasının şart olduğunu belirtti. Yıldırım, 1933’te çıkarılan özel hastaneler kanunuyla yönetildiklerine de dikkat çekti.

Ruhsatsız beyin ameliyatı bile yapılmış

İstanbul İl Sağlık Müdürü Erman Tuncer, sağlık alanında yaşadığımız sorunlara çarpıcı bir örnek verdi. Tuncer, ‘Bizden tıp merkezi olarak ruhsat alan Beşiktaş’taki bir merkez, yeterli donanıma sahip olmamasına rağmen geçen yıl beyin ameliyatı yapmış. Hasta kaybedilmiş. Biz de bu olay üzerine merkezi kapattık’ dedi.

Uzman doktor ve hemşire yok

Özel hastanelerin uyması gereken standartlar, son 2.5 yıldır sıkı bir şekilde denetleniyor. Denetimler sırasında yaklaşık 5 milyon dolar harcayarak açılan özel hastanelerde, maliyeti 100 ile 250 bin dolar arasında olan yoğun bakım ünitelerinin olmadığı gözleniyor. Tam donanımlı olması gereken bu ünitelerde, yoğun bakım konusunda uzman doktor ve hemşire de bulunmayabiliyor.

Özel hastaneler, Emekli Sandığı, Bağkur ve SSK ile sözleşme yaptığı zaman başhekimlerinden imzalı envanter raporu isteniyor. Hastanenin yoğun bakım ünitesi yoksa sözleşme yapılmıyor. Eğer başhekimin yalan beyanda bulunduğu tespit edilirse sözleşmesi fesh ediliyor. 2.5 yıl önce kurulan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Teknik Komisyonu, özel hastaneleri denetliyor. Komisyonda üniversitelerden, hukukçulardan ve özel hastane yöneticilerinden birer üye bulunuyor.

Bakanlık soruşturma başlattı

Sağlık Bakanlığı, Mahmut Baykal’ın Özel Sultanbeyli Saygı Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesi olmaması nedeniyle yaşamını kaybetmesinin ardından skandala el koydu. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Demirel, konuyu incelemeye aldıklarını açıkladı. Demirel, ‘Hastanenin yoğun bakım ünitesi yok ise ilgili branşlar kapatılır. Yoğun bakım ünitesi olmayan hastanede cerrahi müdahale yapılamaz. Adli süreç başlatacağız. Altı aylık rutin denetim süresi de yeni bitmiş. Yarın (bugün) hastanede denetim yapacağız’ dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın 28 Mayıs 2004 tarihli Özel Hastaneler Yönetmeliği’ne göre, ’50 yatak sayısı olan özel hastanelerde bir yatak cerrahi, bir yatak dahili uzmanlık dalları için ayrılmak şartıyla en az iki yataklı yoğun bakım ünitesi’ kurulması gerekiyor. Ayrıca, ‘mevcut diğer uzmanlık dallarının gereklerine uygun olarak kurulacak koroner yoğun bakım ünitesi için en az bir yatak; kardiyovasküler cerrahi ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri için en az ikişer yatak bulunması’ zorunluluğu var. Yönetmeliğe göre yatak sayısı 50’nin üstünde olan hastanelerde, her otuz yatak için birer yoğun bakım yatağı ilavesi gerekiyor.