Genel SağlıkHABERLER

ABD’DE ‘ATİPİK ZATÜRREE’ ŞÜPHESİ

ABD’de, “atipik zatürree” olarak adlandırılan hastalık bulunduğu sanılan 11 vaka görüldü.

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi başkanı Julie Gerberding, son zamanlarda Asya’ya seyahat eden bu kişilerde, ateş ve solunum sorunları başgösterdiğini söyledi. Gerberding, bu vakalardan herhangi birinin söz konusu hastalık olduğunu söylemenin henüz erken olduğunu belirterek, “Emin olmak birkaç gün alacak” dedi.

Henüz tedavisi bulunamayan hastalıktan şimdiye kadar dünyada 14 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ABD’de ortaya çıkan vakalarla birlikte, bu hastalığın görüldüğü kişilerin sayısı 264’e çıktı.

Vakaların çoğu Hong Kong, Singapur ve Vietnam’da bulunuyor. “Gizemli Zatürree” olarak da adlandırılan Akut Solunum Yetersizliği Sendromu (SARS), bazı Avrupa ülkelerinde de ortaya çıkmıştı.

ZATÜRRE SALGINININ SORUMLUSU “PARAMYXOVİRİDA” GRUBU VİRÜS

Akut solunum yetmezliği ya da gizemli zatürre adı verilen hastalıktan ölen insanların sayısı 14’e ulaştı. Bugüne kadar Uzakdoğu’ya giden 219 kişide görülen gizemli zatürrenin kaynağı, Hong Konglu bilim adamlarına göre, paramyxoviridae adlı bir virüs. Akut solunum yetmezliği ya da kısa adıyla SARS, yüksek ateş, istahsızlık, ishal, zatürre ve solumun yetersizliği gibi bulgularla gelişiyor. Hong Konglu bilim adamlarına göre hastalığın kaynağı paramyxovirida adlı bir virüs grubu.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bu virüs grubunun son derece bulaşıcı olduğuna dikkat çekiyor:

“Hastalığın ani olarak başlaması, yüksek ateşe neden olması, sistemik belirtilere yol açması, zatürreyle seyretmesi ve sonuçta da bu şekilde solunum yetersizliğiyle sonuçlanması virüsün ne kadar bulaşıcı olduğunu gösteriyor.”

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kızamık, parainfluenza ile VSV adlı hastalıklara yol açan virüslerin paramyxovirida virüs grubunda yer aldığına dikkat çekiyor. Paramyxovirida virüs ailesinde yer alan kızamık zatürreye yol açarken, VSF ile parainfluenza üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin oluşturuyor. Bu grup virüslerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde birebir etkili antibiyotik bulunmuyor. Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta tedavide yoğun bakım desteğinin önemine dikkat çekiyor:

“Bu kişilerin bu tür bir solunum yetersizliğine girdikleri zaman mutlaka yoğun bakım ünitesinde, yoğun bakım şartlarında takip ve tedavileri gerekiyor, yani solunum desteği gerekiyor. Ancak bu şekilde kurtulabiliyorlar Uzmanlara göre ulaşımın çok hızlı olduğu bir dünyada Türkiye için de bir risk söz konusu. Bu yüzden şüpheli durumdaki kişilerin en kısa sürede karantiyaya alınması gerekiyor.”

“TÜRKİYE’DE PANİĞE GEREK YOK”

Ege Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Telli, “gizemli zatürree” ismiyle anılan Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) hastalığıyla ilgili olarak Türkiye’de paniğe gerek olmadığını bildirdi. Hastalığın yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrısı, nefes darlığı gibi, grip benzeri belirtilerle başladığını kaydeden Dr. Canan Telli, ardından hastada solunum desteği gerektirecek düzeyde bir zatürree geliştiğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne, hastalıkla ilgili olarak Vietnam, Çin, Tayvan, Almanya, Singapur, Tayland, Hong Kong ve İngiltere’den bildirim yapıldığını anlatan Dr. Telli, şu bilgileri verdi: “Türkiye’den, gizemli zatürree hastalığıyla ilgili bir bildirim yok. Bu nedenle Türkiye’deki insanların bu konuda paniğe kapılmaları yersiz. Hastalığın, vücut sıvıları yoluyla daha rahat bulaştığı yönünde tahminler yapılıyor. Bulaşma, daha çok sağlık çalışanlarında, hastalarla çok yakın temasta olanlarda oluyor ve maske kullanımıyla önlenebiliyor. Sağlık personelinin, bu şikayetlerle başvuran hastalarda, fizik muayeneyle, zatürreeyi araştırmaları gerekmektedir.”