Genel SağlıkHABERLER

GÜNEŞ ÇARPMASI VAKAALARINA DİKKAT

Hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesiyle birlikte hastanelerdee güneş çarpması vakaaları artmaya başladı.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte Devlet Hastanesi’ne güneş çarpması nedeniyle gelen hasta sayısında artış gözlendiği belirtildi.

Kemer Devlet Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Levent Arıcan, özellikle Kemer’de hava sıcaklığıyla beraber nem oranının da yüksek olmasının, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi. Güneş çarpmasının; baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik ve susuzluk hissi şikayetleriyle anlaşılabileceğini belirten Dr. Arıcan, güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmenin ve güneş altında dolaşmanın sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini söyledi.

Güneşten gelen UV ışınlarının vücuda zarar verdiği ve yaz mevsiminde dünyaya ulaşan UV miktarının diğer mevsimlere göre daha fazla olduğunu vurgulayan Op. Dr. Arıcan, “Güneş ışınları saat 11.00 – 16.00 arasında daha güçlüdür. Aşırı sıcak ve güneş, gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz etkileyebilmekte, bu durumdan özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalıkları olanlar daha fazla etkilenmektedir” dedi. Arıcan, özellikle bu kapsama girenlerin 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamaları en azından güneş ışınlarına direkt maruz kalmamaları gerektiğini vurguladı.

Dr. Levent Arıcan ayrıca, güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmesi, ultraviyole ışınlardan koruyucu gözlük takılması, açık renkli bol elbiseler giyilmesi ve geniş kenarlı şapka takılması, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemesi, bu durumda soğuk kompleks uygulamaları yapılması, müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiçbir şekilde merhem vb. sürülmemesi, gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda da hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmaması, güneş gözlüğü kullanılması ve soğuk kompres yapılması, Porfiri hastaları, kanser hastaları, kemoterapi hastaları veya değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat edilmesi gerektiği konularında da uyarıda bulundu”