Genel SağlıkHABERLER

KOLESTEROL İLACI, KANSERİ ÖNLÜYOR

Laboratuvar ortamında yapılan bir araştırmada, kolesterol düşürücü ilaçların meme kanseri oluşumunu önleyebildiği belirlendi.

Texas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi’nde yapılan ve sonuçları Proveedings dergisinde yayımlanan araştırmada, kolesterol ilaçlarının karaciğerde değişime uğramayan formunun, kanser hücrelerinin büyümesini önleyebildiği kaydedildi.

Kolesterol düşürücü ilaçlar, vücuttaki hücrelere yardımcı olarak, bu hücrelerin kanser hücrelerinin büyümesini önleyebilen proteinleri korumasını sağlayabiliyor. Uzmanlar, kolesterol ilaçlarının bu özelliğini, ilaçların olumlu yan etkisi olarak tanımlıyor.

Dr. Ekem Efuet ve Dr. Khandan Keyomarsi, kolesterol ilaçlarının, halen klinik deneyleri yapılan “farnesly transferase inhibitor” adlı kanser önleyici terapiyle aynı biyolojik mekanizma üzerinde etki ortaya koyduğunu düşünüyor. Deneysel kanser terapisi ile kolesterol indirici ilaçların, kanser hücrelerinin büyümesini önleyici proteinler üzerinde aynı dengeyi sağlayabildiği belirtiliyor.

AKTİF OLMAYAN FORM

Kolesterol düşürücü ilaçların büyük bir dozunun, karaciğerde aktif olmayan formdan aktif forma geçerek, kolesterolün sentezini önleyebildiği, bu arada ilacın aktif olmayan küçük bir formunun ise kansere karşı mücadele edebildiği gözlendi. Dr. Keyomarsi, birkaç yıl önce laboratuvar ortamında kültür hücreler üzerinde yaptığı araştırmada, lovastatin adlı kolesterol ilacının meme kanseri hücrelerinin büyümesini durdurabildiğini kaydetti. Yeni araştırmada, kolesterol ilaçlarının bu özelliği nasıl ortaya koyabildiği belirlendi.

Uzmanlar, kolesterol ilaçlarının vücutta aktif hale geçmeyen formunun, kanser oluşumunu önleyici özelliği bulunduğunu belirtiyor. Lovastatin ve Zocor gibi kolesterol düşürücü ilaçların iki etki birden ortaya koyabildiğine işaret eden uzmanlar, bu ilaçların aktif olmayan formunun geliştirilmesiyle, kansere karşı yeni bir tedavinin gündeme getirilebileceğini kaydediyor