Genel SağlıkHABERLER

SAVAŞ, KANSERİ DE KÖRÜKLEYECEK

Bütün dünya nefesini tutmuş savaşı beklerken bilim adamları savaşın neden olacağı uzun vadeli sağlık sorunlarına dikkat çekiyor.

Uzmanlara göre savaşın sonunda 6 kanser türünün görülme sıklığında önemli bir artış olacak.

Irak’taki savaşın tiroit, mesane, testis, akciğer, lenf bezi ve cilt kanseri görülme sıklığını artırması bekleniyor.

Kanser türlerindeki artışın 1991’deki körfez savaşından sonra da görüldüğünü hatırlatan Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “Daha önceki Irak savaşında, 91 yılındaki savaştan sonra yapılan çalışmalarda özellikle aktif olarak savaşa katılanlarda testis kanseri çok ciddi boyutta arttığı gösterilmiş. Aynı zamanda Irakta, Iraklı, savaşın içinde olan kişilerde 6 kanserde çok ciddi boyutta artış gösterilmiş.” dedi.

İYOT TABLETLERİ VERİLMELİ

Radyasyona maruz kalan kişilere mutlaka iyot tabletleri verilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Tuncer, Sağlık Bakanlığı’nın Güneydoğudaki sağlık kuruluşlarına milyonlarca adet iyot tableti gönderdiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Murat Tuncer, “özellikle iyot tabletlerinin orada kullanılması lazım eğer nükleer silah kullanılırsa, ilk 5 saatte. Su ve yiyecek yardımı yapılması lazım, çünkü onlar kontamine olacaklar. Ülkemiz için şu anda böyle bir tehlike görülmüyor çok şükür.” dedi.

Dünyada her yıl 6 milyon kişinin kansere yakalandığına dikkat çeken uzmanlara göre Irak’taki savaş bu sayının artmasında önemli rol oynayacak.