Genel SağlıkHABERLER

BEYAZ SOĞAN SATIŞLARI ARTTI

Özellikle mide-bağırsak kanserine karşı iyi geldiği ileri sürülen beyaz soğan, fiyatı normal soğana göre 4 kat fazla olmasına rağmen büyük ilgi görüyor.

Konya’da kurulu Afra Alışveriş Merkezi yetkilileri, Adapazarı ve Balıkesir çevresinde yetişen beyaz soğanın yeni tanınmaya başladığını ve çok sayıda hastalığa iyi geldiği için Konya’da “Eczane” olarak adlandırıldığını kaydettiler.

Normal soğanın kilosunun ortalama 250 bin lira olmasına rağmen, kilosu 1 milyon ve üzerinde satılan beyaz soğana daha fazla talep olduğunu belirten yetkililer, “Son günlerde meyve-sebze reyonunda mal yetiştiremediğimiz tek ürün beyaz soğan oldu. Beyaz soğan inanılmaz ilgi görüyor” dedi.

HER DERDE DEVA

Uzmanlar, beyaz soğanın bileşiminde uçucu ve sabit yağ, şekerler (sakkaroz, glikoz ve fruktoz), fermentler, aminoasitler, demir, A, B ve C vitamininin daha fazla bulunduğunu vurguladılar. Beyaz soğanın yüksek tansiyon ve kalp hastalığı tehlikesini azalttığını belirten uzmanlar, mide-bağırsak kanserine iyi geldiği, içerdiği kimyasal maddelerle kalbi güçlendirdiği ve alerjik reaksiyonları engellediğini bildirdiler. Ayrıca, düzenli bir şekilde soğan yiyenlerin damarlarında tıkanma riskinin azaldığı, C vitamini yönünden zengin olduğu için bedenin savunma sistemini güçlendirdiği, soğuk algınlığının atlatılmasında ve yüksek ateşin düşürülmesinde etkili olduğu da ifade edildi.