Genel SağlıkHABERLER

OKUL İÇİN SIRT ÇANTALARINI TERCİH EDİN

Opt. Dr. Hasan Güneş, “masa ve sıraların standarda uygun olmaması, öğrencilerde ortopedik sorunlara neden olabilir” dedi.

Öğrencilerin çanta hamalı olmaması için eğitim dönemi ile birlikte öğretmenlerin duyarlı hareket edip, öğrencileri yönlendirmeleri gerektiği belirtildi

Okul çantalarının ağır olmaması, elde taşınan çanta yerine daha sağlıklı olan sırt çantalarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Sırtta taşınan çantaların, ortopedik sorunları azaltacağını anlatan SSK Gaziantep Bölge Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opt. Dr. Hasan Güneş, “çocuklar vucut gelişimi sürecinde ağır yük taşımamalı ve sırt çantası da olsa, tıka basa doldurulmamalı” dedi.

Çanta ağır olur ve elde taşınırsa gelişme sürecindeki bel kemiğinin eğrilip, vücutta fiziki bozukluğa yol açabileceğine dikkati çeken Opt. Dr. Güneş, şöyle devam etti:

Sırt çantası tercih edilmeli ve içerisine yalnız işlenecek derslerin kitap ve defterleri konulmalı.

Kitap ve defterler düzenli olarak konulmazsa çantayı taşıyan çocuk bel, sırt ve kas ağrıları yaşar.

Veli ve öğretmenler, çanta kontrolü yaparak, öğrencinin çantayı tıka basa doldurmasını önlemeli, bunda alışkanlık kazanmasını sağlamalı.

MASA VE SIRA UYARISI

Standarda uygun olmayan masa ve sıraların, çocuklarda ortopedik bazı sorunların ortaya çıkmasına ve derslere ilgisinin azalmasına yol açacağını vurgulayan Opt. Dr. Güneş, şöyle konuştu:

Masa ve sıranın standarda uygunluğu, rahatlığı sağlar.

Çocuğun yaşı ve boyu ile orantılı olmayan sıralar, ortopedik rahatsızlıklara yol açar, dersin rahat ortamda izlenememesi nedeniyle öğrenmeyi de olumsuz etkiler.

Çocuk sıkıntılı olduğunda, kendisini derse veremez.

Eğitimde kullanılan araç ve gereçlerin standarda uygun olmasına özellikle dikkat edilmeli.