Genel SağlıkHABERLER

AİLE İÇİ ŞİDDET TOPLUMSAL STRES DÖNEMLERİNDE ARTIYOR

Aile içindeki şiddetin, toplumsal stres dönemlerinde artış gösterdiği belirtildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Vahip, yaptığı yazılı açıklamada, araştırma kapsamında beş ülkeden denekler üzerinde bir yıldır çalışma yaptıklarını anlattı.

ABD’deki Virginia Üniversitesi ile Uluslararası Araştırma ve İşbirliği Kurumu’nun (IREX) desteğiyle yapılan çalışma sonunda Karadeniz ve Hazar Denizi ülkeleri ile Türkiye’de yaşanan aile içi şiddet olaylarının karşılaştırmalı olarak ortaya konacağını açıklayan Doç. Dr. Vahip, şunları kaydetti: “Türkiye’den 18, Gürcistan’dan 16, Güney Osetya’dan 15, Ermenistan’dan 2 ve Abhazya’dan 1 denek üzerinde derinlemesine araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Şiddete maruz kalan bu denekler dışında, 5 tane de şiddet uygulayan birey inceleniyor. Söz konusu projede ABD, Güney Osetya, Gürcistan, İsveç ve Ermenistan’dan uzmanlarla bir arada çalışıyoruz. Araştırma kısa süre sonra tamamlanacak.”

NEDENLER

Doç. Dr. Vahip, sosyal ve kültürel alanda ani değişim dönemlerinin, aile içi şiddeti tetiklediğini bildirdi. Vahip, aile içindeki şiddetin toplumsal stres dönemlerinde artış gösterdiğini belirterek, etnik çatışmalar, şehirleşme, göç, savaşlar, yoksulluk gibi faktörlerin toplumsal stresin ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Işıl Vahip, kliniklerinde uzun yıllardır şiddetle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü bildirerek, şu bilgileri verdi: “Kişiler maruz kaldıkları şiddet sonrası baş, bel ve mide ağrısı gibi bedensel şikayetlerle daha çok dahiliye kliniklerine başvuruyor. Burada ağrıların sebebi organik bir nedene bağlanamadığında, psikiyatri kliniklerine gönderiliyor. Herhangi bir şiddet olgusu ile karşılaştığımızda bireyin son döneminden başlayarak, geriye dönük bir inceleme yapıyor, içinde bulunduğu aile yapısını inceliyoruz.”