Genel SağlıkHABERLER

LEJYONER HASTALIĞINA DİKKAT!

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Erdinç İkizoğlu, soğutma suyu sistemleri olan klimaların lejyoner hastalığı yönünden risk oluşturduğunu söyledi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından düzenlenen toplantıda “Su ve Havalandırma Sistemlerinde Lejyoner Hastalığına Neden Olan Mikroorganizmaların İzlenmesi, Ölçülmesi ve Yok Edilmesi” konulu bir konferans veren İkizoğlu, “Lejyoner, durgun sularda üreyen mikroorganizmadan kaynaklanan bir hastalıktır. Durgun sularda üreyen mikroorganizmalar, solunum yoluyla insanlara geçerek hastalık oluşturur. Zatürree gibi bir akciğer hastalığı olup, öldürücüdür” dedi.

Süpermarket, otel, alışveriş merkezleri gibi yerlerdeki soğutma klimaların lejyoner hastalığına davetiye çıkardığını vurgulayan Erdinç İkizoğlu, “Soğutma suyu sistemlerinde gelişen mikroorganizmalar solunum yoluyla insanlara geçerek hastalık nedeni oluşturmaktadır. Su, havalandırma sistemleri, duş kabinleri, büyük jakuziler hastalığın başlıca bulaşma yollarıdır” diye konuştu.

Bu hastalıktan korunmak için soğutma suyu sistemleri olan işletmelerin birtakım önlemler alması gerektiğini belirten İkizoğlu, kimyasal dezenfeksiyonun en etkili çözüm olduğunu söyledi.