Genel SağlıkHABERLER

ERKEN YAŞTA CİNSEL EĞİTİM

Erken Yaşta Cinsel Eğitim

AIDS ile Mücadele Derneği’nin orta eğitim öğretmenlerine yönelik olarak düzenlediği AIDS Eğitim Kursu’nda “Gençlerin Cinsel Sorunları” konulu bir konuşma yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Baykara, ergenlik dönemindeki bireylerin, cinsel konularda “bir takım çalkantılar” yaşadıklarını söyledi.

Bebeklik ve çocukluk döneminden gelen yapıyı temellendirme çabası içine giren ergenlerin, ruhsal ve fiziksel gelişmelerinin hızlandığını anlatan Prof. Dr. Baykara, bu dönemde bireyin kendi bedeni ve karşı cinsin bedenine karşı merak içinde olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Baykara, özellikle ergenlik döneminde eşcinsel eğilimin ortaya çıkabileceğini, bunun da “cinsel kimlik arayış süreci” içinde doğal bir olay olduğunu belirterek, dönemin gelişimi içinde bireyin gerçek cinsel kimliğini yakaladığını ifade etti. Türkiye’de ve yurtdışında yapılan araştırmaların, gençlerin cinsellik ile ilgili sorunlarını genellikle kendi yaşıtlarıyla paylaştıklarını ortaya koyduğunu dile getirerek, bunun da yanlış cinsel bilgilenmeyi doğurduğunun altını çizdi. Cinsel eğitimin 16 yaşından sonra değil, 3-6 yaşları arasında verilmeye başlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Baykara, “Erken yaşta başlayan cinsel eğitim, bireyin ileride daha az yanlış yapmasını sağlar” diye konuştu.

AIDS ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Melahat Okuyan, cinsel ilişki sonrası AIDS virüsünü aldığı endişesi ile test yaptıran kişilerin, test sonuçlarının negatif çıkma olasılığının yüksek olduğunu anlatarak, cinsel yolla buluşan AIDS virüsünün 3 aylık bir süreçte kana geçtiğini belirtti. Prof. Dr. Okuyan, Eliza testinin, her zaman sağlıklı sonuçlar veremeyebileceğini kaydetti.

AIDS’in yayılımının özellikle gençlerde görüldüğünü bildiren Prof. Dr. Okuyan, nedenin de gençlerin kısa süreli ilişkiler yaşaması olduğunu belirtti.