Genel SağlıkHABERLER

BÖBREK TAŞI TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEM “PERKUTAN NEFROLİTOTOMİ”

Şiddetli böbrek ağrısına neden olan böbrek taşı, erkeklerde kadınlara oranla en az üç kat daha yaygın olarak görülür. Böbrek taşının genellikle “böbrek koliği” denen tipik sancı¬ ile fark edildiğini belirten Özel Medline Eskişehir Hastanesi Üroloji Klinik Direktörü Doç. Dr. Çetin Yeşilli, hastaların ameliyattan 24 saat sonra ayağa kalkmalarına olanak sağlayan Perkutan Nefrolitotomi yöntemi hakkında bilgilendiriyor.

Perkutan Nefrolitotomi, böbrek taşı, tümör, daralma gibi problemler yaşayan hastalara, ağrı çekmeden ve kısa sürede sosyal yaşama dönebilme imkânı veren kesisiz kapalı ameliyat yöntemidir. Medline Hastanesi Üroloji Klinik Direktörü Doç. Dr. Çetin Yeşilli, böbrek taşı ameliyatlarında kullanılan Perkutan Nefrolitotomi yöntemi ile hastaların bir gün içerisinde ayağa kalkıp, en fazla 7 gün içerisinde de normal hayatlarına dönebildiklerini belirtiyor. Açık cerrahi yöntemlerine göre çok daha avantajlı olan Perkutan Nefrolitotomi yöntemi, gebelik ve kanama problemi olan hastalar dışında tüm hastalara ve taşların hemen hemen hepsine uygulanabiliyor.

Perkutan Nefrolitotomi yöntemi ile en sert taşların bile rahatlıkla kırılabildiğini belirten Yeşilli: “Hastanın sırt bölgesinde açılan 1 santimlik kesiye yerleştirilen endoskop ile böbrek içindeki taşlar parçalanarak dışarı alınıyor. Yüzde 99 oranında başarılı sağlanan yöntemi çocuk hastalarda uygularken daha küçük aletlerden yararlanılıyor. Özel Medline Eskişehir Hastanesi olarak 5 ayda 10 hastanın Perkutan Nefrolitotomi yöntemi ile ameliyatını gerçekleştirdik. Vücut dokularının normal yapısının koruyan yöntemin bir avantajı da nekahet süresinin oldukça kısa olması. Hasta, ameliyat yapıldıktan 24 saat sonra, ayağa kalkar dolaşır ve bir gün sonra da evine gidebilir. İyileşme süresi 7 ila 15 gün arasında değişir.” dedi.

Perkütan Nefrolitotomi, açık böbrek taş ameliyatı ile karşılaştırıldığında oldukça kısa bir sürede tamamlanır. Ameliyat işlemi sırasında taşı temizlemek için pnömotik litotripsi ve lazer litotripsi kullanılır. Bu teknolojiler yardımı ile tüm böbreği kaplayan ve büyük hacimli taşlara da müdahale edilebilir.