Genel SağlıkHABERLER

RADYASYONA KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

Japonya’da yaşanan Tsunami felaketinin ardından Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki sızıntı haberleri özellikle çevre bölgelerde yaşayan halkın huzursuz olmalarına neden oluyor. Radyasyonun etkilerini nesiller boyunca görebileceğimizi belirten Medline Operasyonlardan Sorumlu Dr. Barış Mutluer radyasyonun neden olabileceği hastalıklar, radyasyondan korunmak için yapılması gerekenler ve tüketilmesi gereken gıdaları sıralıyor.

Radyasyona karşı yeşil gıdalar ile beslenmeli;

Radyasyonun zararlı etkilerinden korunma ve bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için yaşamın her döneminde, mevsiminde bol yeşil sebze tüketilmesinin önemli olduğu vurgulayan Dr. Barış Mutluer radyasyona karşı C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Vücuttan toksin atımını artıran ıspanak, maydanoz, tere, roka, brüksel lahanası, brokoli, taze fasulye, kabak, salatalık, bezelye gibi yeşil besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek kansere karşı koruyucu etki gösteriyor.

Havuçta bile radyasyon var;

Doğada bulunan havuç, patates, kuru yemiş ve ayçiceği gibi bazı gıdalarda topraktaki doğal radyasyon nedeniyle diğer gıdalara göre daha fazla radyasyon bulunuyor. Ancak toprakta bulunan radyasyonun vücut için zararlı olmadığını belirten Dr. Barış Mutluer dış etkenlerden kaynaklanan radyasyonun neden olduğu hastalıklar ile ilgili de bilgi veriyor.

Radyasyon her yerde;

Gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen cep telefonu, bilgisayar, mikrodalga fırın, televizyon gibi birçok elektronik eşya etrafına radyasyon yayıyor. Elektronik eşyaların elektromanyetik dalgalarının da bireylerde çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceği yapılan araştırmalar ile gözler önüne seriliyor. Araştırmalara göre elektromanyetik dalgalar başta kanser olmak üzere alzheimer, kısırlık, astım, alerji, kalp gibi birçok hastalığı tetikliyor. Dr. Barış Mutluer hayatımızın bir parçası haline gelen aletlerden daha az etkilenmek için çeşitli önerilerde bulunuyor.

• Eğer uzun bir konuşma yapacaksanız cep telefonunuzu kulaklık ile kullanın
• 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmalarına izin vermeyin; kullanmaları gerektiğinde ise günde 10 dakikayı geçmemeleri gerekiyor
• Mikrodalga fırın çalışırken yanında beklemeyin
• Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutunuz ya da fişten çıkarın
• Dinlendirici bir uyku için yatak odasında TV ve bilgisayar bulundurmayın
• TV ekranının (ön ve arkasından) en az 2 m uzağında bulunun.
• Dizüstü bilgisayarlarınızı bulunduğunuz alandan uzakta şarj edin