Genel SağlıkHABERLER

“KORKU İLE KAPLI” TIR TÜRKİYE’DE

BİR ŞİZOFRENİ HASTASI NE YAŞIYOR?

Janssen-Cilag a division of Johnson & Johnson tarafından geliştirilen ve bir şizofreni hastasının günlük hayatından kesitler yaşatan

“Korku ile Kaplı” TIR’ı, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Janssen-Cilag a division of Johnson & Johnson’ın ortak çalışması ile

23 Ekim’de İstanbul’da kapılarını açıyor.

Uluslararası ruh sağlığı kongrelerinde 20 binin üzerinde kişi tarafından ziyaret edilen “Korku ile Kaplı” TIR’ı, Janssen-Cilag a divison of Johnson & Johnson tarafından psikiyatri dünyasının liderlerinin danışmanlığında geliştirildi. Bir şizofreni hastasının yaşadıklarını yansıtan ve tüm Avrupa’da İngilizce, Fransızca, Flemenkçe, İspanyolca, Lehçe, Almanca’nın yanı sıra Türkçe de izlenebilen “Korku ile Kaplı” TIR’ı mobil bir simülatör.

Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Janssen-Cilag a division of Johnson & Johnson ortak çalışması ile Türkiye’ye gelen “Korku ile Kaplı” TIR’ı İstanbul’un ardından Kocaeli, Bursa, Manisa, İzmir, Denizli, Antalya ve Ankara gibi illerde de ziyarete açılacak.

Kamuoyunda şizofreni hastalığına dair bilinen yanlış-olumsuz ön yargıların azaltılması ve hastalığa dair bilincin artırılması amacıyla organize edilen bu “Korku ile Kaplı” TIR İstanbul’da olduğu gibi diğer tüm illerde de halkın ziyaretine açık olacak.

Şizofreni’den korkmayın!

Türkiye’de şizofreni konusundaki toplumsal bilinci artırmayı amaçlayan Gör – Hisset – Paylaş Projesi Türkiye’de kamuoyuna, hastalara ve hasta yakınlarına, hastalığın erken döneminde başlayacak etkili ve kesintisiz bir tedavi ile şizofreni hastalarının günlük hayatlarını büyük ölçüde sürdürebilir ve toplum yaşantısına uyum sağlayabilir duruma gelecekleri mesajını ulaştırmayı hedeflemektedir.

“Gör – Hisset – Paylaş” projesine destek veren Janssen–Cilag a division of Johnson & Johnson Türkiye Medikal Direktörü Dr. Çiğdem Dönmez yaptığı konuşmada: “Kamuoyunda ruh sağlığı bilincinin artırılmasını bir sosyal sorumluluk olarak değerlendirmekten ve bu konuda toplum bilincinin artırılmasına aracılık etmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Doç.Dr.Haldun Soygür ise “Türkiye gibi 70 milyonlu nüfuslu bir ülkede yaklaşık 700 bin şizofreni hastası bulunduğu tahmin edildiğini belirtti. Gör-Hisset-Paylaş Projesi ile Türkiye’de 20 günlük zaman zarfında 2.500 kişiye ulaşarak, şizofreni hastalığı konusunda toplumsal duyarlılığı biraz daha artıracaklarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

“Korku ile Kaplı” nasıl doğdu?

“Korku ile Kaplı” projesinin ilk ayağı; önde gelen psikiyatristler, hemşireler, şizofreni hastaları, hasta yakınları ve hasta bakıcıları ile yapılan detaylı görüşmelerden oluştu. Bir sonraki adım ise bir şizofreni hastasının fırına yapacağı kısa bir yürüyüşün senaryosunu yazmak oldu. Bir kamera ekibi üç gün boyunca kalabalık bir caddede yaşanan günlük olayları filme aldı. Çekimlerde hiçbir oyuncu rol almazken yoldan geçenler, bisikletçiler, ambulans ve mağaza vitrinleri dahil tüm görüntüler rastgele filme alındı. Sonrasında bu canlı çekimler içinden seçilen kareler özel efektlerle desteklendi.

Neden “Korku ile Kaplı”?

Tek kişilik olan “Korku ile Kaplı” simülatörü ziyaretçilerin, kalabalık caddedeki bir fırına yapılan sıradan bir yolculuğun, nasıl zorlu ve ürkütücü bir hal alabildiğini hastaların gözlerinden görmesini sağlıyor.

“Korku ile Kaplı” ses, video ve titreşimlerden oluşan bir kombinasyon ile yolculuk boyunca yaşanan işitsel ve görsel halüsinasyonların etkisini canlandırmaktadır. Katılımcılar, yoldan geçen biriyle göz göze gelmenin nasıl bir tehdide dönüştüğünü, kaza ile gerçekleşen fiziksel temasın nasıl bir saldırı gibi algılandığını ve yol kenarında park etmiş arabaların nasıl trafik canavarlarına dönüştüğünü birinci elden yaşıyor.

“Korku ile Kaplı” hangi illerde bulunacak?

23 Ekim’de İstanbul’da kurulacak olan “Korku ile Kaplı” TIR’ı bir sosyal sorumluluk kampanyası kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerini ziyaret edecek.

26 Ekim Kocaeli

27 Ekim Bursa

30 Ekim Manisa

31 Ekim İzmir

02 Kasım Denizli

05 Kasım Antalya

08 Kasım Ankara

Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu Hakkında

2006 yılında, farklı şehirlerde aynı amaçlarla kurulan şizofreni derneklerinin ülke düzeyinde örgütlenerek birleşmesi ile tek bir çatı altında toplanan şizofreni dernekleri, dayanışma içinde güç birliği yaparak; toplumun şizofreni hastalığı konusunda bilgilendirilmesini, toplumsal desteğin artırılmasını, şizofreninin tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili tüm olanakların seferber edilmesini hedefliyorlar. Başkanlığını Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Haldun Soygür’ün yaptığı Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu; dernek üyesi olan, hasta ve hasta yakınları ile gönüllüler, şizofreni ve sivil toplum örgütü yöneticiliği konusunda eğitim alarak federasyonun gelecekte daha da güçlenmesi için çalışıyor.