Genel SağlıkHABERLER

“ZARARLI MADDELER-ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE”

AMATEM Klinik Şefi Doç. Dr. Duran Çakmak, “Zararlı Maddeler-Alkol ve Madde Bağımlılığıyla Mücadele” konulu panelde, uyuşturucu nedeniyle zarar gören gelişmiş ülkelerin tecrübelerinden Türkiye’nin faydalanması ve işbirliğine gitmesi halinde, bu konuda başarı sağlayabileceğine işaret etti. Uyuşturucu madde ve alkol kullanımı yaşının düştüğüne dikkati çeken Çakmak, “Okullarda uçucu madde kullanımı, kolay bulunması ve ucuz olması nedeniyle çok ciddi boyuttadır. Bu konunun farkına varılarak, siz eğitimcilerin, gençleri bağımlılığa düşmeden tedaviye yönlendirmeniz önemlidir” diye konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Aydınlı da uyuşturucu madde kullanımı ve kaçakçılığının dünyada önemli boyutlarda yaşandığını anlatarak, bu soruna karşı bilginin en büyük kalkan olduğunu söyledi. Uyuşturucu madde kaçakçılığının uluslararası ve organize bir suç olduğunu anımsatan Aydınlı, bu suçla mücadele için uluslararası işbirliğine önem verdiklerini kaydetti.

Aydınlı, “En önemli mücadele ana başlıklarımızdan biri de eğitim. Biz, 1997 yılından beri liselerde eğitime devam ediyoruz. Ayrıca, gençlere yönelik bir internet sitesi de hazırladık. Uyuşturucu maddelerle savaş, sadece hukuki sorumluluğu olan kesimlerin mücadelesiyle sonuca ulaşılacak gibi değil. Bütün kesimlerin bu mücadeleye katılması gerekir” diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Selami Kuran ise madde bağımlılığı konusunda Türk Ceza Kanunu’nun çağdaş bir yaklaşımı olduğunu belirterek, uyuşturucu madde bağımlısı haline gelmiş kişiler hakkında bir cezai müeyyide yerine, tedavi prosedürünün işletilmesinin öngörüldüğünü belirtti.